söndag 15 december 2013

Raffaello de luxe

Jag verkligen älskar raffaello, ligger på min topp 10 lista helt klart! Verkligen njuuuter av den tydliga kokossmaken som får sällskap av vit choklad. Jag har ju redan ett recept på dessa i ett av mina första inlägg här på bloggen tror jag att det var. De innehåller skummjölkspulver vilket jag inte tycker är superduper gott om jag säger så, speciellt inte om det blir så mycket så att man känner smaken av den. Visst tycker jag att det tidigare receptet är gott & helt ok, men nu efter att jag har testat mig fram till detta recept så skulle jag ju välja dessa utan att tveka :) Krämiga inuti med ett lite småkrispigt yttre följt av smält vit choklad. Mums mums!
Receptet följer här nedan:

Ca 40 st
100 g kondenserad mjölk (sötad)
100 g osaltat smör
100 g kokos
100 g philadelphia
ca 30 g ljus sirap
ca 40 st hela mandlar eller hasselnötter

50 g rice krisp
300 g vit choklad
200 g kokos

Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull på låg värme. När smöret smält dra bort kastrulle från plattan & låt svalna något. Rör ihop osten & sirapen till en jämn kräm. Häll kokosen i "smörmjölken" & rör om så den fördelas jämnt. Tillsätt ostkrämen & blanda väl. Ställ nu in i kylen tills massan sätter sig tillräckligt för att du skall kunna rulla bollar med den 1-2 timmar. Vill du skynda på det lite kan du ställa in den i frysen i ca 30-45 min, det gjorde jag. Under tiden kan du rosta mandeln/nötterna lite i en stekpanna.


Krossar lite rice krisp & lägg den i en liten skål eller på ett fat, du skall rulla kulorna i detta. Gör små bollar av massan, gör inte för stora för de blir betydligt större när de är färdiga! Tänk dig något i forn med en tuggummikula, du vet de som finns att köpa i automater, fast inte den stora sorten då :) Du stoppar i alla fall i en mandel/nöt i varje liten kula & rullar i rice krisp smulorna. Lägg på ett fat & ställ in dem i kylen ca 30 min. Smält nu chokladen under vattenbad eller i mikron men var försiktig med mikron för vit choklad är betydligt känsligare än t.ex. mörk. Doppa bollarna i chokladen & rulla direkt i kokos. Kyl minst 1 timme, gärna över natten. Ja svårare än såhär var det inte ;)


Kommentera gärna receptet här nedan.
Önskar dig en bra dag!
Kram, Sanja

tisdag 10 december 2013

Champagnebakelse på mazarinbotten med hallonkompott, jordgubbspannacotta & mandelcrumble

För ett tag sedan blev jag kontaktad & tillfrågad av Primewine Group om att vara med i en bakbloggstävling där uppgiften var att skapa en dessert innehållande någon eller båda sorterna av champagnen Alexandre Bonnet. Tävlingsmänniska som jag är tänkte jag inte speciellt länge utan tackade ganska omgående ja till förfrågan  :)

När jag läste på lite om de 2 olika champagnerna Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut & Alexandre Bonnet Perle Rosé så passade Rosén mig lite bättre med tanke på tonerna av smak & doft den innehåller... Eller hur man nu säger på champagnespråket :)
Vad sägs tex om lite jordgubbar, smultron & röda äpplen? Låter ju som skapt för att göra bakverk med!
Jag gick ganska länge & klurade på olika recept & tankarna gick åt många håll kan jag lova! Jag ville t.ex.  väldigt gärna ha en len smultronpannacotta & en smultroncurd i bakverket men det var inte direkt plättlätt att få tag på varken i form av puré eller färska sådana små rackare, så det var bara till att tänka om...

Till slut efter lite experimenterande i mitt kök blev det i alla fall denna kombination: Mazarinbotten, lite hallonkompott på det, ett tunt lager med champagnemousse, jordgubbspannacotta med en aning av smultron, mandelcrumble & återigen champagnemousse men här ett tjockt härligt lager. Meningen för själva desserten var att få lite "Paris-känsla" över det. Paris för MIG är känsla av Glamour, lyx & elegans & givetvis det fantastiska tornet (som jag tyvärr aldrig fått skåda in real...) Jag svepte då in den i en elegant marsipan-krage som jag fäste med en lyxig brosch. Den höga sockerdekorationen skall spegla just Eiffeltornet & champagnen serveras i ett kristallglas!
Jag måste nog få erkänna att jag blev väldigt väldigt nöjd med slutresultatet... & lite stolt faktiskt :) Perfekta Nyårsdesserten om jag får säga det själv, eller något annat lite festligare tillfälle. Det enda jag är lite mindre nöjd med på själva utseendet av desserten är att jag glömde lägga lite röd färg i pannacottan för att få den att se lite trevligare ut. Ja ja, kan väl inte komma ihåg att tänka på allt, speciellt inte när man vet att en av Sveriges bästa dessertskapare Daniel Roos sitter i juryn, sådär lagom nervig blir man ju & hjärnan gör inte sitt yttersta tyvärr ;)

Nä nu får jag snart skrivkramp, dags att gå över till receptbeskrivning! Läs bara igenom hela receptet innan du börjar för det är flera olika moment men det går bra att förbereda de 3 första momenten flera dagar innan vilket underlättar sammansättningen av den betydligt!

6st bakelser eller en tårta á 22cm
Mazarinbotten 
200 g mandelmassa

100 g smör rumstempererat

2 stora ägg rumstempererat
Riv mandelmassan och vispa i lite smör i taget. Tillsätt därefter ägget & vispa till en jämn massa. Stryk ut i en bakform ca 22cm i diameter klädd med bakpapper. Baka av i 175° C, 20-25 min. Låt svalna. Nu kan du om du vill stansa ut 6 rundlar á 6 cm (utstansare/dessertringar finns på tex Claes Olsson)  i diameter & frysa in.

Hallonkompott
125 g hallon
1,5 msk gelésocker

1 msk socker

1 tsk citronsaft

Koka upp & låt småputtra i några min.

Mandelcrumble 
50 g smält smör
50 g ljust muscovadosocker
50 g mjöl
50 g malda mandlar
Blanda samman alla ingredienser, häll över i en ugnssäker form & släng in i ugnen i 150 grader ca 15 min.
Så! Hit går alltså att förbereda flera dagar innan till & med 1 vecka om man önskar det... 
Inspirationen för denna fick jag från en Amerikansk restaurangblogg, minns tyvärr inte vilken. Jag uteslöt Yoghurtpulver som jag inte har en aning om vad det är men om NI vet & vill ni ha med det så ta ca 25 g av detta.

Jordgubbspannacotta
275 ml grädde
90 g jordgubbspuré (mixa ca 125g frysta & sila så du får en slät puré) 45 g socker
1/2 vaniljstång
1/2 tsk citronsaft (från färsk citron)
1 tsk smultronessens
2 gelatinblad
Blötlägg gelatinet. Skrapa ur vaniljstången & lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp med sockret. Dra kastrullen åt sidan. Lägg i gelatinet & rör om tills det löst sig. Tillsätt puré, smultronessens & citronsaft.(Här kan du sedan börja med champagnemoussen) Låt svalna till rumstemperatur, rör om med jämna mellanrum för att slippa få en tråkig hinna. När den svalnat ställ in den i kylen ca 30 min & rör om ca vart 5:e minut.

Champagnemousse 
Del 1:
Italiensk maräng
140 g socker
45 ml vatten
75 g äggvita
15 g socker
Koka upp socker & vatten till 121 grader. Börja vispa vitan + lilla mängden socker när sockerlagen uppkommit ca 110 grader. Häll lagen i en stråle ner i den fast vispade vitan & vispa tills marängen svalnat. För att skynda på det hela lite brukar jag lägga en kall blöt kökshandduk rund skålen.
Del 2:
250 ml champagne Alexandre Bonnet Perle Rosé
4,5 gelatinblad
125 ml vispad grädde
Blötlägg gelatinet. värm en liten del av champagnen & lägg i gelatinet. Tillsätt resten av champagnen. Vispa grädden fast men inte för hård. Blanda champagnen försiktigt med grädden lite i taget. Vänd ner i marängen, även här försiktigt. Om du vill spara lite av marängen till dekoration som jag gjorde så går det bra... eller så gör du en ny liten sats när det är dags.
Sockerdekor
25 g socker
25 g glykos
50 g vatten
Koka upp allt till ca 165 grader. Slå det över ett bakplåtspapper & dra några tag med en sked eller annat liknande föremål så att det bildas lite olika toppar. När det kallnat, vilket går relativt fort så är det bara att bryta av lite "lagom" stora bitar. Inspirationen hittade jag här på Carolines blogg St Heaven Street men räknade om receptet lite så att det passade mig bättre.

Bygg ihop bakelsen såhär:
Ställ varje bakelse i en egen form med oh-plast eller liknande runt insidan. lägg på en liten mängd med hallonkompott & därefter ett tunt lager med champagnemousse. Ställ in i frysen 20-30 min.
Lägg nu på ett lager av jordgubbspannacottan, ca 1,5 cm & ställ tillbaka dem i frysen. Låt återigen stå 20-30 min. Detta alltså för att de olika lagren skall sätta sig lite & inte sjunka in i varandra. Strö på ett lager mandelcrumble & toppa med ca 3 cm av champagnemoussen.
Ställ in i kylen minst 3 h gärna över natten. Innan servering kavlar du ut en bit marsipan (en god sådan) & fäster runt bakelsen. Toppa med lite apelsinfiléer & italiensk maräng som du bränner av lite lätt & stick ner ett litet "sockertorn".
Nu är den färdig! Lite omständlig kanske vissa kan tycka men den är värd tiden tycker jag.

Jag hoppas att ni gillar den!
Kram, Sanja

onsdag 30 oktober 2013

Apple caramel trifle

Jag brukar kika runt på pinterest med jämna mellanrum & varje gång blir jag inspirerad i massor! Det finns så mycket fina recept & fantastiska bilder på bakverk & desserter att man får lust att äta upp telefonen :)
Inspirationen till just denna dessert fick jag här men min tolkning på den blev lite annorlunda. Jag valde att smörsteka mina äpplen med kanel & socker & sen ville jag bryta av det söta med lite philadelphia i karamellgrädden samt en hemmagjord havrecrunch för att få något med härligt tuggmotstånd i :) "Himmel vad gott" säger jag bara! Det smakar som Svensk äppelkaka i glas skulle man kunna säga... Om du provar detta recept, vilket jag absolut tycker att du borde så välj gärna äpplen med lite syra i ev att du tar 50/50.
Tänk på att låta allt svalna till minst rumsvarmt innan du färdigställer desserten!
Havrecrunch
1,5dl havregryn
1,5dl vetemjöl
2dl muscovadosocker
1tsk kanel
100g smält smör
 Blanda samman alla ingredienser & bred ut i en ugnssäker form & "släng" in i 175 grader varm ugn i ca 15 min tills den det får lite färg.
Receptet till denna hittade jag på bloggen Mitt skafferi men här med lite ändringar från mig.

 Karamellsås
115g socker
2msk vatten
1dl grädde
30g smör
1 stor nypa salt
Smält socker med vatten & låt det få lite färg. Tillsätt resten av ingredienserna & låt koka 3-5min. Låt svalna

Karamellkräm
2dl vispad grädde
75g karamellsås
75g philadelphia
Blanda samman allt till en len kräm

Smörstekta äpplen
2-4 st äpplen Beroende på storlek
ca 1tsk kanel
ca 1tsk socker
Skala & skär äpplena i små bitar. Vänd runt i kanel & socker. Stek i smör. Stek inte för länge, det skall fortfarande vara något med tuggmotstånd i äpplena.

Varva nu allt i ett glas, burk, skål, ja vad du själv föredrar. Jag började med lite crunch i botten följt av lite sås, äpple samt kräm & så upprepar du proceduren tills du blir nöjd med storleken på portionen :) Låt stå svalt i MINST 1 timme!


Önskar dig en fin dag!

måndag 23 september 2013

Mandeltårta med vit chokladtryffel

Hälsade på mina föräldrar uppe i Dalsland & passade på att testa en ny variant på "min" tryffeltårta, denna gång med VIT choklad. Kollar men i min receptsamling så förstår man säkert ganska omgående att jag är lite smått beroende av mörk choklad men föredrar men vit så är detta recept helt perfekt! Väldigt gott med mandeln & den syrliga curden som bryter av den söta chokladen!
Receptet följer här nedan:

Mandelbotten
75 g smält vit choklad
100 g  riven mandelmassa
2 gulor
2 vitor
1/2 dl socker
2msk vetemjöl
Smält chokladen i mikron eller under vattenbad.
vispa vitorna till fast skum, tillsätt sockret & vispa ca 1-2 min.
Vispa ihop gulorna med mandelmassan till en slät kräm.
Sikta ner vetemjölet i mandelkrämen & häll i chokladen. Blanda & vänd ner de vispade vitorna lite i tagen. Häll i en springform 22-23 cm i diameter klädd med bakpapper & grädda i 175 grader i ca 15 min. Låt svalna & dra sedan loss bakpappret.

Chokladtryffel
400 g vit choklad fint hackad
130ml vispgrädde
150 g philadelphia
25 gr rumsvarmt smör
2 msk Malibu eller annan spritsort
Koka upp grädden & philadelphian & slå det över chokladen. Tillsätt spriten & rör till en slät & fin tryffel. När den svalnat till drygt fingervarm så kan du lägga i det mjuka smöret & rör om tills det smällt. Lägg kakan på ett fat eller en tårtbricka & lägg på kanten från formen (klä gärna insidan med OH-plast el liknande)
Stryk på ca 1/2 cm eller mer av någon syrlig marmelad/curd, till denna valde jag en röd vinbärscurd & receptet till den finner du här.
Häll tryffeln över kakan & ställ den kallt några timmar gärna över natten.
Innan servering kan du toppa tryffeltårtan med lite rostad mandelspån.



Låt den väl smaka!

tisdag 17 september 2013

Röd vinbärscurd

Curd är en underbar ingrediens att ha till alla möjliga slags bakverk! 
Grunden är ju den samma i de flesta curderna men beroende på vilken färg bären eller frukten har så använder jag mig av antingen hela ägg eller bara gulorna. Här har vi ju ett rött bär & jag vill bevara så mycket jag kan av den härliga röda färgen så då kör vi på bara gulor här & stärker den med lite maizenamjöl. Vill man ha en väldigt fast kurd så kan man öka med en gula eller ta lite mera maizena alt öka mängden smör.
Receptbeskrivning:
450g röda vinbär
2dl socker
0,5dl vatten
2msk färsk pressad apelsinsaft
2msk maizena
100g smör (gärna osaltat)
2 gulor
Koka upp bär vatten & socker så bären mjuknar lite. Mixa sönder & sila av så att du bara får "saften" kvar. Lös upp maizenan i apelsinsaften & blanda det med uppvispade gulor. Slå över i en kastrull tillsammans med vinbärspurén & hackat smör. Sjud på ca medelvärme tills det tjocknar till en kräm, låt den INTE koka för då förstör du förmodligen din curd. Låt svalna lite & häll över det i en glasburk (eller något annat), låt svalna lite till innan du ställer in den i kylen.
 Jag brukar alltid göra mina curder minst dagen innan jag skall använda dem så de hinner få sin rätta konsistens.

Ha en bra dag!
Kram, Sanja

tisdag 30 juli 2013

Somrig choklad & jordgubbstårta

Denna tårta var mitt bidrag till tårttävlingen ”Mitt kök” på Bältesspännarparken i Göteborg. En tårta för chokladälskare gjord på kladdiga chokladbottnar fylld med jordgubbs & chokladmousse samt jordgubbskompott. Tårtan är insvept i en härlig chokladfrosting & som bilden visar toppad med färska jordgubbar 

 Såhär gör du tårtan
Chokladbottnar: 
150 g smält smör 
150 g socker 
50 g brun farinsocker 
2 st ägg (stora) 
1 tsk vaniljsocker 
80 g vetemjöl 
30 g kakao 
1 krm bakpulver   
Blanda mjöl, kakao, bakpulver & vaniljsocker väl i en skål. Rör ihop det smälta smöret med sockret. Vispa i äggen & vänd mer de torra ingredienserna. Fördela smeten jämt i 3 st aluminiumformar a´ ca 17cm i diameter (det blir ca 195g i varje form). Klipp gärna ut & lägg i bakplåtspapper i formarna. Grädda i 175 grader i ca 10 min, kakorna skall vara lite lösa i mitten när de är färdiga. Låt svalna & ställ in dem i frysen. 
Jordgubbskompott:  
125 g färska eller frysta jordgubbar 
35 g socker 
1 tsk pressad citronsaft
1 st gelatinblad, blötlagt   
Hacka jordgubbarna & lägg i en kastrull tillsammans med sockret & citronsaften. Koka upp & låt puttra 3-5 min. Dra bort kastrullen från plattan & lägg i gelatinbladet. 

Chokladmousse
1 st äggvita (40g) 
1,5 msk socker 
1/2 dl grädde 
50 g mörk choklad, 70 % hackad 
1/2 dl vispad grädde 
1 1/4 st gelatinblad, blötlagda
 Koka upp grädden & lägg i den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält. Lägg i gelatinet & rör om tills det löst sig, låt svalna. Vispa grädden. Vispa vitan med sockret till ett hårt fast skum. Blanda chokladen med grädden & vänd ner i den vispade äggvitan. 

 Jordgubbsmousse:
2 dl vispad grädde 
150 g jordgubbspuré
3 msk gelésocker multi 
3 msk marsanpulver för kallvispad vaniljsås 
1 nypa bakpulver
Koka upp hälften av jordgubbspurén med sockret tills sockret löst sig. Dra bort från plattan & häll i resten av purén, låt svalna. Rör ner marsanpulvret i purén. Vispa grädden med en nypa bakpulver & vänd ner jordgubbssröran till en jämn & fluffig mousse.

Chokladfrosting: 
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker 
2 msk kakao
1 msk kallt starkt kaffe 1 pkt Philadelphia Marabou, 160 g
Vispa smöret 10-15 min. Sikta i florsockret & vispa ca 5-10 min till. Tillsätt därefter philadelphia maraboru, vispa någon minut, häll i kaffet & sikta i kakaon. Vispa ihop till en slät & fin frosting.

Bygg ihop tårtan såhär: 
Lägg en botten & lägg gärna ett dubbelvikt smörpapper (eller OH-plast) runt den så att du lättare kan bygga upp din tårta. Stryk på ett lager av kompotten, häll på chokladmoussen (känns moussen fortfarande lite för lös så ställ in tårtan i kylen ca 30 min). Lägg på nästa botten, stryk på ett lager kompott, lägg på jordgubbsmoussen & avsluta med sista botten. Låt stå i kylen gärna 2 timmar eller så... Svep in hela tårtan med chokladfrostingen & toppa med färska jordgubbar.

Låt den väl smaka!

tisdag 2 juli 2013

Kladdig chokladtårta med nougatpannacotta

Det har nog inte undgått er att jag är väldigt mycket för choklaaad & kladdkaka är bland det bästa jag vet! Nougat kommer nog på andra plats ;) Pannacotta är ju heller inte helt fel... ja ni märker säkert att jag gillar väldigt mycket... Men så tänkte jag i alla fall att "detta får vi ju ta & göra något gott av"!
Jag gjorde alltså en härligt krämig kladdkaka på mitt favoritrecept & kokade upp en ljuvlig pannacotta med smak av nougat där man anar en aaaning smak av kaffe... Mums, mums, muuums...
Här nedan följer receptet:
Kladdkaka
125g mjukt smör
100g socker
125g smält choklad 60%
100g ägg (2 st)
40g vetemjöl
1 nypa salta
Bland ingredienserna i den ordning jag skrivit dem i med en slev/slickepott, sikta ner vetemjölet. Häll smeten i en springform 18 cm i diameter & grädda i 8-10 min i 200 grader. Låt kakan svalna & ställ den i kylen (gärna frysen) några timmar.
Nougatpannacotta
425ml grädde
150g nougat
1/2tsk nescaffe
3 gelatinblad
Skär nougaten i lite mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädden & lägg i nougaten & kaffepulvret. Låt smälta samman & lägg i gelatinet. Låt nu pannacottan svalna till rumstemperatur men rör om med jämna mellanrum så att ingen hinna bildas. Ställ in i kylen ca 10 min precis så att den tjocknar en aning. Dra bort bakplåtspappret från kakan & lägg upp den på ett fat. Sätt ringen från springformen som ett skydd runt kakan, gärna med en plastfilm på insidan & slå över pannacottan. Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, gärna över natten. Ta bort formen & plasten från tårtan & dekorera med t ex hackade hasselnötter & hyvlad dubbelnougat!


Ha en bra dag!

torsdag 13 juni 2013

Havrekakor med choklad & valnötter

Finns inte så mycket att säga om dessa kakor förutom att det var en rykande åtgång på dem. Hårda på utsidan & något mjuka under det hårda skalet ;)
Jag valde att använda mig av valnötter då jag tycker att det är fantastiskt gott i kombination med choklad men föredrar du någon annan nöt så går ju det givetvis hur bra som helst!
Till ca 24 kakor behöver du:
125g rumsvarmt smör
180g ljust muscovadosocker
120g havregryn
130g vetemjöl
1/2tsk bakpulver
1/2tsk bikarbonat
1/2tsk vaniljpulver
65g ägg (eller 1 stort)
100g choklad 60-70%
100g valnötter (eller annan nöt)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen & nötterna. Vispa socker & smör till en krämig massa. Blanda samman de torra ingredienserna & tillsätt dem i smöret tillsammans med ägget. Vispa ihop (använd gärna en matberedare om du har en sådan) till en deg. Tillsätt nötter & choklad & blanda tills allt blir någorlunda jämt fördelat. Rulla 24 bollar & lägg dem ganska glest på plåtar klädda med bakpapper (jag brukar lägga 12 st på varje plåt) & grädda i ca 15 min. Låt svalna & ringla smält choklad över dem.
Nästan lite busigt enkelt va ;)


Önskar dig en riktigt fin dag!
Kram

tisdag 11 juni 2013

Sommartårta med rabarber & jordgubbar

Då jag hade lite rabarbercurd över ville jag hitta på något gott med denna för att slippa slänga den...
Jag gjorde då en härlig marängbotten, spröd på utsidan & alldeles mjuk inuti. Jag gjorde en rabarbergrädde som jag lade över marängen & så toppade jag med färska gubbar & spån av vit choklad.
Mumma säger jag bara, det blev sagolikt gott!
En perfekt "snabbfika" att bjuda på & enligt mig en klockren midsommartårta!
Här nedan följer receptet.
Marängbotten:
140g äggvita
270g socker
1krm ättika
5g maizena
Rita en cirkel på ca 25cm i diameter på ett bakpapper. Sätt ugnen på 150 grader
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret & ättikan. Vispa tills du fått en fast blank maräng. Sikta ner maizenan & vänd runt så att den fördelas jämnt i smeten.
Smeta ut marängen på bakpappret i cirkeln & grädda i ca 15 min. Sänk värmen till 100 grader & grädda i ca 30 min till. Stäng sedan av ugnen & låt stå i 5-10 min innan du tar ut den.

Rabarbercurd:
200g rabarber (gärna den röda delen för färgens skull)
95g socker
1/2 citron (saften)
1msk rödbetssaft (ev för lite extra röd färg)
2 ägg
1tsk maizena
1krm rabarberessens
25g smör

Skär rabarbern i mindre bitar & koka den i ca 5 min med citron, rödbetssaft & socker. Mixa till en puré & slå över i en kastrull. Vispa samman ägg & maizena & essens, tillsätt under lättsam vispning ner i rabarberpurén. Lägg i smöret skuret i bitar & låt koka upp. Låt småputtra i några minuter tills curden tjocknat.
Häll över i en burk & låt gärna svalna innan du ställer in den i kylen.

Dessa 2 momenten kan med fördel göras dagen innan!

Rabarbergrädde:
3 dl vispgrädde
250g rabarbercurd
Vispa samman till lagom fast konsistens.

Bred grädden över marängen & lägg på färska jordgubbar (ca 500g). Ta en bit vit choklad & hyvla med potatisskalaren direkt på tårtan.
Nu är detta underbara bakverk klart fär att avnjutas!
 
Låt den väl smaka & Trevlig sommar på er alla!!!

söndag 19 maj 2013

Doptårta till Teodora

Jag tänker inte skriva speciellt mycket om denna tårta utan bilderna får tala för sig.
Tårtan är gjord med massa kärlek & omsorg vilket jag hoppas syns :)
Den består av en vaniljbotten som är fylld med vanilj & mörk chokladmousse varvat med jordgubbskompott. Den är spacklad med vaniljsmörkräm & täckt med marsipan.
Alla dekorationer är gjorda i flowerpaste förutom bebisen & nallen som är gjorda i modellingpaste.
Tårtan var minst lika god som den var fin... om man skall lita på gästerna, men det får vi allt göra tycker jag ;)
Alla utstickare jag använt mig av till blommorna kan du köpa här på "Roligare bakning"





Önskar dig en fortsatt bra dag!

lördag 18 maj 2013

Himmelska kokosklossar (Čupavci)



Detta bakverk är ett av mina absoluta favoriter ända sedan jag var barn! En kaka med smak av choklad & kokos, varken för söt eller mastig, perfekt till kalaset då vanligtvis flera bakverk serveras! 
Receptet räcker till ganska många säg runt 35 bitar, bror ju givetvis på hur stora du skär dem men jag brukar försöka att få ut så bitarna blir lika breda som höga, alltså klossliknande bitar.


Kaka
3 ägg
150g socker
125ml vegetabilisk olja
280g vetemjöl
½ tsk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver

1dl mjölk

Blanda samman vetemjöl & bakpulver. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Tillsätt olja & därefter gulorna en i taget, blanda väl. Vänd ner mjölet växelvis med mjölken, börja & sluta med mjölet. Klä en  ca 24 x 34 cm form med bakplåtspapper, grädda i 175 ° C ca 20 minuter. Låt svalna
Chokladsoppa
125g smör
200ml grädde
100g choklad 60-70%
100g socker
200ml mjölk
+ ca 300g kokos att rulla kakorna i


Smält samman smör, grädde och socker. Tillsätt chokladen och rör tills det har smält. Häll i mjölken och blanda väl. Häll blandningen i en liten kastrull eller skål i syfte att uppnå ett djup lämpligt för doppning. Låt gärna svalna något innan doppning. Skär kakan i små klossliknande bitar & doppa i chokladsoppan ca 3-5sek med hjälp av en gaffel som du lite lätt sticker ner i kakan, rulla den därefter i kokos & lägg upp på ett fat. Nu är denna underbara kaka klar att avnjutas!


Önskar dig en riktigt härlig dag!