tisdag 10 december 2013

Champagnebakelse på mazarinbotten med hallonkompott, jordgubbspannacotta & mandelcrumble

För ett tag sedan blev jag kontaktad & tillfrågad av Primewine Group om att vara med i en bakbloggstävling där uppgiften var att skapa en dessert innehållande någon eller båda sorterna av champagnen Alexandre Bonnet. Tävlingsmänniska som jag är tänkte jag inte speciellt länge utan tackade ganska omgående ja till förfrågan  :)

När jag läste på lite om de 2 olika champagnerna Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut & Alexandre Bonnet Perle Rosé så passade Rosén mig lite bättre med tanke på tonerna av smak & doft den innehåller... Eller hur man nu säger på champagnespråket :)
Vad sägs tex om lite jordgubbar, smultron & röda äpplen? Låter ju som skapt för att göra bakverk med!
Jag gick ganska länge & klurade på olika recept & tankarna gick åt många håll kan jag lova! Jag ville t.ex.  väldigt gärna ha en len smultronpannacotta & en smultroncurd i bakverket men det var inte direkt plättlätt att få tag på varken i form av puré eller färska sådana små rackare, så det var bara till att tänka om...

Till slut efter lite experimenterande i mitt kök blev det i alla fall denna kombination: Mazarinbotten, lite hallonkompott på det, ett tunt lager med champagnemousse, jordgubbspannacotta med en aning av smultron, mandelcrumble & återigen champagnemousse men här ett tjockt härligt lager. Meningen för själva desserten var att få lite "Paris-känsla" över det. Paris för MIG är känsla av Glamour, lyx & elegans & givetvis det fantastiska tornet (som jag tyvärr aldrig fått skåda in real...) Jag svepte då in den i en elegant marsipan-krage som jag fäste med en lyxig brosch. Den höga sockerdekorationen skall spegla just Eiffeltornet & champagnen serveras i ett kristallglas!
Jag måste nog få erkänna att jag blev väldigt väldigt nöjd med slutresultatet... & lite stolt faktiskt :) Perfekta Nyårsdesserten om jag får säga det själv, eller något annat lite festligare tillfälle. Det enda jag är lite mindre nöjd med på själva utseendet av desserten är att jag glömde lägga lite röd färg i pannacottan för att få den att se lite trevligare ut. Ja ja, kan väl inte komma ihåg att tänka på allt, speciellt inte när man vet att en av Sveriges bästa dessertskapare Daniel Roos sitter i juryn, sådär lagom nervig blir man ju & hjärnan gör inte sitt yttersta tyvärr ;)

Nä nu får jag snart skrivkramp, dags att gå över till receptbeskrivning! Läs bara igenom hela receptet innan du börjar för det är flera olika moment men det går bra att förbereda de 3 första momenten flera dagar innan vilket underlättar sammansättningen av den betydligt!

6st bakelser eller en tårta á 22cm
Mazarinbotten 
200 g mandelmassa

100 g smör rumstempererat

2 stora ägg rumstempererat
Riv mandelmassan och vispa i lite smör i taget. Tillsätt därefter ägget & vispa till en jämn massa. Stryk ut i en bakform ca 22cm i diameter klädd med bakpapper. Baka av i 175° C, 20-25 min. Låt svalna. Nu kan du om du vill stansa ut 6 rundlar á 6 cm (utstansare/dessertringar finns på tex Claes Olsson)  i diameter & frysa in.

Hallonkompott
125 g hallon
1,5 msk gelésocker

1 msk socker

1 tsk citronsaft

Koka upp & låt småputtra i några min.

Mandelcrumble 
50 g smält smör
50 g ljust muscovadosocker
50 g mjöl
50 g malda mandlar
Blanda samman alla ingredienser, häll över i en ugnssäker form & släng in i ugnen i 150 grader ca 15 min.
Så! Hit går alltså att förbereda flera dagar innan till & med 1 vecka om man önskar det... 
Inspirationen för denna fick jag från en Amerikansk restaurangblogg, minns tyvärr inte vilken. Jag uteslöt Yoghurtpulver som jag inte har en aning om vad det är men om NI vet & vill ni ha med det så ta ca 25 g av detta.

Jordgubbspannacotta
275 ml grädde
90 g jordgubbspuré (mixa ca 125g frysta & sila så du får en slät puré) 45 g socker
1/2 vaniljstång
1/2 tsk citronsaft (från färsk citron)
1 tsk smultronessens
2 gelatinblad
Blötlägg gelatinet. Skrapa ur vaniljstången & lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp med sockret. Dra kastrullen åt sidan. Lägg i gelatinet & rör om tills det löst sig. Tillsätt puré, smultronessens & citronsaft.(Här kan du sedan börja med champagnemoussen) Låt svalna till rumstemperatur, rör om med jämna mellanrum för att slippa få en tråkig hinna. När den svalnat ställ in den i kylen ca 30 min & rör om ca vart 5:e minut.

Champagnemousse 
Del 1:
Italiensk maräng
140 g socker
45 ml vatten
75 g äggvita
15 g socker
Koka upp socker & vatten till 121 grader. Börja vispa vitan + lilla mängden socker när sockerlagen uppkommit ca 110 grader. Häll lagen i en stråle ner i den fast vispade vitan & vispa tills marängen svalnat. För att skynda på det hela lite brukar jag lägga en kall blöt kökshandduk rund skålen.
Del 2:
250 ml champagne Alexandre Bonnet Perle Rosé
4,5 gelatinblad
125 ml vispad grädde
Blötlägg gelatinet. värm en liten del av champagnen & lägg i gelatinet. Tillsätt resten av champagnen. Vispa grädden fast men inte för hård. Blanda champagnen försiktigt med grädden lite i taget. Vänd ner i marängen, även här försiktigt. Om du vill spara lite av marängen till dekoration som jag gjorde så går det bra... eller så gör du en ny liten sats när det är dags.
Sockerdekor
25 g socker
25 g glykos
50 g vatten
Koka upp allt till ca 165 grader. Slå det över ett bakplåtspapper & dra några tag med en sked eller annat liknande föremål så att det bildas lite olika toppar. När det kallnat, vilket går relativt fort så är det bara att bryta av lite "lagom" stora bitar. Inspirationen hittade jag här på Carolines blogg St Heaven Street men räknade om receptet lite så att det passade mig bättre.

Bygg ihop bakelsen såhär:
Ställ varje bakelse i en egen form med oh-plast eller liknande runt insidan. lägg på en liten mängd med hallonkompott & därefter ett tunt lager med champagnemousse. Ställ in i frysen 20-30 min.
Lägg nu på ett lager av jordgubbspannacottan, ca 1,5 cm & ställ tillbaka dem i frysen. Låt återigen stå 20-30 min. Detta alltså för att de olika lagren skall sätta sig lite & inte sjunka in i varandra. Strö på ett lager mandelcrumble & toppa med ca 3 cm av champagnemoussen.
Ställ in i kylen minst 3 h gärna över natten. Innan servering kavlar du ut en bit marsipan (en god sådan) & fäster runt bakelsen. Toppa med lite apelsinfiléer & italiensk maräng som du bränner av lite lätt & stick ner ett litet "sockertorn".
Nu är den färdig! Lite omständlig kanske vissa kan tycka men den är värd tiden tycker jag.

Jag hoppas att ni gillar den!
Kram, Sanja

2 kommentarer: