Denna tårta var mitt bidrag till tårttävlingen ”Mitt kök” på Bältesspännarparken i Göteborg. En tårta för chokladälskare gjord på kladdiga chokladbottnar fylld med
jordgubbs & chokladmousse samt jordgubbskompott. Tårtan är insvept i
en härlig chokladfrosting & som bilden visar toppad med färska
jordgubbar
Såhär gör du tårtan
Chokladbottnar:
150 g smält smör
150 g socker
50 g brun farinsocker
2 st ägg (stora)
1 tsk vaniljsocker
80 g vetemjöl
30 g kakao
1 krm bakpulver
Blanda mjöl, kakao, bakpulver & vaniljsocker väl i en skål. Rör
ihop det smälta smöret med sockret. Vispa i äggen & vänd mer de
torra ingredienserna.
Fördela smeten jämt i 3 st aluminiumformar a´ ca 17cm i diameter (det
blir ca 195g i varje form). Klipp gärna ut & lägg i bakplåtspapper i
formarna.
Grädda i 175 grader i ca 10 min, kakorna skall vara lite lösa i mitten
när de är färdiga. Låt svalna & ställ in dem i frysen.
Jordgubbskompott:
125 g färska eller frysta jordgubbar
35 g socker
1 tsk pressad citronsaft
1 st gelatinblad, blötlagt
Hacka jordgubbarna & lägg i en kastrull tillsammans med
sockret & citronsaften. Koka upp & låt puttra 3-5 min. Dra bort
kastrullen från plattan & lägg i gelatinbladet.
Chokladmousse
1 st äggvita (40g)
1,5 msk socker
1/2 dl grädde
50 g mörk choklad, 70 % hackad
1/2 dl vispad grädde
1 1/4 st gelatinblad, blötlagda
Koka upp grädden & lägg i den hackade chokladen. Rör om tills
chokladen smält. Lägg i gelatinet & rör om tills det löst sig, låt
svalna. Vispa grädden. Vispa vitan med sockret till ett hårt fast skum.
Blanda chokladen med grädden & vänd ner i den vispade äggvitan.
Jordgubbsmousse:
2 dl vispad grädde
150 g jordgubbspuré
3 msk gelésocker multi
3 msk marsanpulver för kallvispad vaniljsås
1 nypa bakpulver
1 nypa bakpulver
Koka upp hälften av jordgubbspurén med sockret tills sockret löst
sig. Dra bort från plattan & häll i resten av purén, låt svalna. Rör
ner marsanpulvret i purén. Vispa grädden med en nypa bakpulver &
vänd ner jordgubbssröran till en jämn & fluffig mousse.
Chokladfrosting:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk kallt starkt kaffe 1 pkt Philadelphia Marabou, 160 g
1 msk kallt starkt kaffe 1 pkt Philadelphia Marabou, 160 g
Vispa smöret 10-15 min. Sikta i florsockret & vispa ca 5-10
min till. Tillsätt därefter philadelphia maraboru, vispa någon minut,
häll i kaffet & sikta i kakaon. Vispa ihop till en slät & fin
frosting.
Bygg ihop tårtan såhär:
Lägg
en botten & lägg gärna ett dubbelvikt smörpapper (eller OH-plast)
runt den så att du lättare kan bygga upp din tårta. Stryk på ett lager
av kompotten, häll på chokladmoussen (känns moussen fortfarande lite för
lös så ställ in tårtan i kylen ca 30
min). Lägg på nästa botten, stryk på ett lager kompott, lägg på
jordgubbsmoussen & avsluta med sista botten. Låt stå i kylen gärna 2
timmar eller så... Svep in hela tårtan med chokladfrostingen &
toppa med färska jordgubbar.
Låt den väl smaka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar