måndag 23 september 2013

Mandeltårta med vit chokladtryffel

Hälsade på mina föräldrar uppe i Dalsland & passade på att testa en ny variant på "min" tryffeltårta, denna gång med VIT choklad. Kollar men i min receptsamling så förstår man säkert ganska omgående att jag är lite smått beroende av mörk choklad men föredrar men vit så är detta recept helt perfekt! Väldigt gott med mandeln & den syrliga curden som bryter av den söta chokladen!
Receptet följer här nedan:

Mandelbotten
75 g smält vit choklad
100 g  riven mandelmassa
2 gulor
2 vitor
1/2 dl socker
2msk vetemjöl
Smält chokladen i mikron eller under vattenbad.
vispa vitorna till fast skum, tillsätt sockret & vispa ca 1-2 min.
Vispa ihop gulorna med mandelmassan till en slät kräm.
Sikta ner vetemjölet i mandelkrämen & häll i chokladen. Blanda & vänd ner de vispade vitorna lite i tagen. Häll i en springform 22-23 cm i diameter klädd med bakpapper & grädda i 175 grader i ca 15 min. Låt svalna & dra sedan loss bakpappret.

Chokladtryffel
400 g vit choklad fint hackad
130ml vispgrädde
150 g philadelphia
25 gr rumsvarmt smör
2 msk Malibu eller annan spritsort
Koka upp grädden & philadelphian & slå det över chokladen. Tillsätt spriten & rör till en slät & fin tryffel. När den svalnat till drygt fingervarm så kan du lägga i det mjuka smöret & rör om tills det smällt. Lägg kakan på ett fat eller en tårtbricka & lägg på kanten från formen (klä gärna insidan med OH-plast el liknande)
Stryk på ca 1/2 cm eller mer av någon syrlig marmelad/curd, till denna valde jag en röd vinbärscurd & receptet till den finner du här.
Häll tryffeln över kakan & ställ den kallt några timmar gärna över natten.
Innan servering kan du toppa tryffeltårtan med lite rostad mandelspån.Låt den väl smaka!

4 kommentarer: