lördag 24 mars 2012

Gibanica

Om man gillar fetaost så bara man MÅSTE prova göra dessa. Det är så förbaskat gott & görs på filodeg som främst finns att köpa i orientala mataffärer men säkert även i vanliga välsorterade matbutiker.  
Man kan äta dem till "frulle", som mellanmål eller varför inte som lite mysigt tilltugg framför tv-soffan :)
Det är väldigt gott att servera en härligt syrlig yoghurt till t ex turkisk el grekisk.
Till en sats behöver du:
1 pack tinad filodeg (500 g)
6-8 st väl uppvispade ägg (ju mera ägg desto godare)
ca 300 g fetaost
ca 300 g keso
ca 0,75 dl kolsyrat vatten

Sätt ugnen på 200-225 grader
Vispa äggen väääl
Tillsätt keson & smula ner osten
Rör om till en jämn & fin massa.
Häll i vattnet & tillsätt lite salt. Hur mycket beror på hur salt fetaost du använder dig av.

När du skall färdigställa din gibanica använder du dig av ett & ett ark i taget.
Dra alltså försiktigt loss ett ark, lägg på lite av fyllningen utspridd över arket. Lämna tomt 1/4 del från varje sida ex den vertikala. Det är viktigt att du inte lägger på för mycket fyllning för då blir det inte alls bra. När du tror att det är för lite så brukar det oftast vara lagom mängd :)
Ringla sen över lite olja,  vik in sidorna mot mitten & gör om proceduren, alltså på med lite oströra & ringla över lite olja.
Vik ihop den ca 5 cm bred, se till att få skarven nedåt & lägg dem på en lätt oljad plåt.
Jag har som bilden visar gjort trianglar men detta bara för att de skall se lite "roligare" ut ;)
När alla arken är fyllda, rullade & klara för gräddning så kan du pensla på dem lite lätt med olja innan du kör in dem i ugnen i 15-25 min tills de fått en fin gyllenbrun färg.
De är nästan lika goda att äta varma som kalla fast varma är nog snäppet vassare =)
 Smaklig spis!
//Sanja 

4 kommentarer:

  1. Jag har oxå ätit nåt som liknar detta,vet att de var nån ost i och så hällde man vit sirap över,höll på att svimma då ja åt dem för första gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svimma av positiva skäl hoppas jag ;)

      Radera
  2. Ja! Gibanica är sååå gott!

    Svar på din fråga: det ska vara 3 ägg, så tack för att du sa till och jag kunde rätta felet.

    Nu ska jag kika vidare här, ser mycket goa o intressanta saker....

    Ha det gott, Nadja

    SvaraRadera
  3. Åh, jag gillar verkligen ost. Sparar detta recept!! Ha en bra dag!

    SvaraRadera