Baklava är ju något man äter mycket i södra Europa men kanske inte någon super hit här i Sverige då den kan tolkas som lite för söt :)
Baklava görs på filodeg i lager varvat med nötter, vanligtvis med valnötter el pistagenötter som man efter gräddning lägger eller doppar i sockerlag (själv föredrar jag valnötter).
För att slippa "lager på lager" skall ni här få ett "turbo" recept :)
Personligen kan jag tycka att dessa är godare då de bara smälter i munnen till skillnad från originalet som jag ibland kan tolka som lite "seg" på grund av allt filodeg...
Personligen kan jag tycka att dessa är godare då de bara smälter i munnen till skillnad från originalet som jag ibland kan tolka som lite "seg" på grund av allt filodeg...
Det är ingen riktig Baklava men smakar ungefär samma & så görs den på bara några få minuter.
Perfekt när tiden är knapp! :)
Detta behöver du:
Smördegsplattor
Malda valnötter eller annan sort
socker
vatten
Tag fram smördegsplattorna & låt dem tina
sätt ugnen på 225 grader
Smördegsplattor
Malda valnötter eller annan sort
socker
vatten
Tag fram smördegsplattorna & låt dem tina
sätt ugnen på 225 grader
Dra ett tag med kaveln över varje platta.
Dela varje på 2.
Lägg på en rand med de malda nötterna ca 2 cm från kanten.
Vik över ena sidan & sedan den andra så de ligger omlott.
Tryck till sidorna något bara så att fyllningen inte ramlar ur.
Lägg på en plåt med skarven neråt.
Gör 3 snitt tvärs över varje rulle.
Grädda i 10-15 min tills de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna
Koka upp en sockerlag på lika delar + lite citronsaft t ex 1,5 dl vatten + 1,5 dl socker + 1/2-1 tsk citronsaft.
Servering:
Dela varje rulle på 2 & doppa dem i sockerlagen.
Pudra på lite florsocker (mest för syns skull :)
Ät dem som de är eller servera med t ex lättvispad grädde eller vaniljglass.
Snabbt, lätt & gott!!
Dela varje på 2.
Lägg på en rand med de malda nötterna ca 2 cm från kanten.
Vik över ena sidan & sedan den andra så de ligger omlott.
Tryck till sidorna något bara så att fyllningen inte ramlar ur.
Lägg på en plåt med skarven neråt.
Gör 3 snitt tvärs över varje rulle.
Grädda i 10-15 min tills de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna
Koka upp en sockerlag på lika delar + lite citronsaft t ex 1,5 dl vatten + 1,5 dl socker + 1/2-1 tsk citronsaft.
Servering:
Dela varje rulle på 2 & doppa dem i sockerlagen.
Pudra på lite florsocker (mest för syns skull :)
Ät dem som de är eller servera med t ex lättvispad grädde eller vaniljglass.
Snabbt, lätt & gott!!
nä smördeg kan väl inte likna samma smak som baklava,eller....
SvaraRaderaja gillar inte baklava men maken är ju från syrien och han är uppväxt med det.
men detta skulle ja lätt kunna äta
Nä men det är lite det jag menar att gillar man inte baklava (som jag) så är detta ett väldigt bra alternativ som påminner om det, smakar nästan samma men skiljer i konsistens, inte så "segt" :)
RaderaJag kommer från "Balkan" så jag har också typt växt upp med det men aldrig riktigt gillat det =)
Nej fy..de här receptet var inte gott. Roligt iallafall o baka men synd på att d var otroligt smaklöst. Testade även ha i olika sorters smaker för o se om d skulle ge något...men nix.
SvaraRaderaSmaklös? Du kanske glömde sockerlagen? :)
RaderaHmm... konstigt, min har aldrig blivit smaklös...
Smaklös? Du kanske glömde sockerlagen? :)
RaderaHmm... konstigt, min har aldrig blivit smaklös...