Denna chokladtårta är helt underbar då den syrliga hallonkompotten
bryter av den starka chokladsmaken.
Tänk på att kakan skall RÖRAS ihop inte vispas…Förbered gärna genom att göra kladdkakan & hallonkompotten dagen innan…
Kladdkaka
Kladdkaka
150 g smör/margarin
50 g mörk choklad
2 ägg
2dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 nypa salt
50 g mörk choklad
2 ägg
2dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 nypa salt
Smält margarin & tillsätt chokladen, rör om & Ställ åt sidan.
Rör ihop ägg & socker tillsätt chokladsmöret, blanda vetemjöl, kakao
& salt & sikta i smeten. Häll i en form med löstagbar botten 22
cm i diam & ställ in i mitten av ugnen i 175 grader ca 18 min. Den
skall vara väldigt lös i mitten men se till att ytan ser färdiggräddad ut. Ta ut kakan & låt den svalna. Ställ in i kylen över natten eller några timmar i frysen för att få den härligt krämig. Vill du äta den som den är hyfsat omgående utan kompott & mousse så låt den stå ca 20 min i ugnen.
Rör ihop ägg & socker tillsätt chokladsmöret, blanda vetemjöl, kakao
& salt & sikta i smeten. Häll i en form med löstagbar botten 22
cm i diam & ställ in i mitten av ugnen i 175 grader ca 18 min. Den
skall vara väldigt lös i mitten men se till att ytan ser färdiggräddad ut. Ta ut kakan & låt den svalna. Ställ in i kylen över natten eller några timmar i frysen för att få den härligt krämig. Vill du äta den som den är hyfsat omgående utan kompott & mousse så låt den stå ca 20 min i ugnen.
Hallonkompott
125 g frysta hallon
35 gr socker
1/2 tsk citronsaft + några rasp av skalet
koka upp & låt puttra i 3-5 min
tillsätt 0,75 st gelatinblad
125 g frysta hallon
35 gr socker
1/2 tsk citronsaft + några rasp av skalet
koka upp & låt puttra i 3-5 min
tillsätt 0,75 st gelatinblad
Chokladmousse
100 gr mörk choklad minst 60% + 1 dl grädde
1 äggula
2 äggvitor
3 msk socker
0,75 dl grädde
2 gelatinblad
1 äggula
2 äggvitor
3 msk socker
0,75 dl grädde
2 gelatinblad
Blöt gelatinet. Smält chokladen i en kastrull tillsammans med grädden. Tillsätt gelatinet i den smälta chokladen. Låt svalna till rumstemp.
Vispa grädden, inte hårt men inte heller för löst.
Vispa äggvitan & sockret till hårt skum.
tillsätt gulan i chokladen, rör i grädden, rör om till jämn massa &
blanda med marängen försiktigt så att inte all luft går ur den.
Vispa grädden, inte hårt men inte heller för löst.
Vispa äggvitan & sockret till hårt skum.
tillsätt gulan i chokladen, rör i grädden, rör om till jämn massa &
blanda med marängen försiktigt så att inte all luft går ur den.
Tårtan skall byggas ihop minst 2 h innan servering så att moussen stelnar riktigt
Lägg kakan på en tallrik (lägg på springformens sid del som skydd så att
inte moussen rinner ut. Stryk på ett lager av kompotten & avsluta
med att lägga på moussen. Låt stå i kyl & avnjut sedan detta
gudomliga bakverk =)
åh de där ser ju ut och vara en riktig choklad dröm,och ja skulle allt vilja ha en bit
SvaraRaderaJa det är det verkligen! Varsågod Simone, ta en bit ;)
RaderaTack Vännen!!! Va god tårtan ser ut!!!
SvaraRaderaTack själv Sabina! Den är kanon god! :)
RaderaÅH så mycket gott du har här i din blogg, denna moussetårta får en verkligen chokladsugen :D
SvaraRaderaTack, det var roligt att höra! Ja det är faktiskt en riktigt god "Chokladbomb" :)
RaderaÅh så fin - blir jättesugen på att baka!
SvaraRaderaJag gjorde den till påsk och alla tyckte den var underbart god.
SvaraRaderaSå roligt att höra att den uppskattades Anette!
Radera