måndag 28 september 2015

Chokladbakelse med dulce gömma

Hej alla fina människor därute! Tiden går ju på tok för fort!! Jag har haft så mycket att göra det senaste dryga halvåret att jag inte haft någon tid över för bloggande :( Men NU har jag,jippiii :)
När jag såg att Pampas Deli utlyst en tävling om att skapa en bakelse innehållande deras egna dulce de leche kunde jag ju bara inte låta bli! Information om tävlingen hittar ni här
Kändes som att 100 idéer ploppade upp i skallen på mig, hade faktiskt liiite svårt att bestämma mig för vad jag skulle göra! Till slut blev det denna, en chokladmoussebakelse på hasselnötsbotten, vaniljkrämoch en härlig klick med dulce de leche gömd inne i moussen, mmmm mums! För att få en fin finish slog jag in bakelsen med en chokladremsa men tycker man att det är krångligt, jobbigt, tråkigt eller vad som helst så går givetvis bra att skippa den...
Vad som är bra med denna lilla skapelse är att den går bra att förbereda och göra i flera steg, inte alls dumt! Bevara de färdiga i frysen och vips så har du superlyxig fika om du får oväntat besök :) ELLER om du inte orkar göra flera bakelser vilket tar lite mera av din tid så går det alldeles utmärkt att göra en större tårta...

Receptbeskrivning följer här nedan

 Hasselnötsbotten
3 äggvitor
60g socker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 gula
 1,5 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g malda hasselnötter
Vispa vitor, socker, salt och vaniljsocker till en fast maräng. Tillsätt gulan under fortsatt vispning. Vänd ner övriga ingredienser, blanda väl och stryk ut smeten i en form ca 25x35 cm. Grädda i 10-15 min (beroende av form och ugn). Låt svalna under bakduk och stansa sedan ut bottnar med hjälp av en 5 cm mousse ring. Du kommer att få ut fler bottnar än du behöver (om du inte vill göra många) men in med dem i frysen så har du bottnar klara till nästa gång!



Vaniljkräm
2 gulor
175 g mjölk
15 g socker
1/2 vaniljstång
2 gulor
15 g socker
15 g maizena

Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp den tillsammans med mjölke och socker. Dra kastrullen åt sidan.
Vispa upp gulorna med socker och maizena, häll ner det i en stråle i den heta mjölken samtidigt som du vispar. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen koka upp, låt puttra ca 30 sek och dra kastrullen bort från plattan. Då var krämen också klar. Låt den svalna och in i kylen med den!

Dessa 2 moment kan du förbereda och fortsätta någon annan dag om du vill :) Nästa steg är att montera självabakelsen...

För att montera bakelserna/tårtan behöver du:
Moussering/tårtring
plastremsor
Pampas deli´s Dulce de leche classic

Chokladmousse
100 g mörk choklad 70% hackad
100 g grädde
70 g äggvita (2 st)
40 g socker (3 msk)
150 g grädde
3 gelatinblad
Lägg gelatinet i blöt. Smält koka upp grädden, lägg i chokladen och öåt den smälta samman med grädden (så det blir till en tryffelmassa). Lägg i gelatinet och rör om tills det löser sig. Rör om i chokladen emellanåt. Vispa grädden fast men inte för hårt, den skall fortfarande vara fluffig och lätt att röra om. Vispa vitorna och socker till maräng. Vänd ner först lite av grädden i chokladen och sedan resten. Blanda till en slät massa och häll ner den i marängen. Vänd ihop till en fluffig chokladmousse.

Montering
Lägg plastremsan innanför formen, lägg ned en botten och spritsa i ett lager (ca 1 cm) av vaniljkrämen. Lägg sedan på en härlig klick  med "dulce", använd spritspåse om du föredrar det. Fyll på med chokladmousse ända till toppen, skrapa av med en palett om du har en sådan så får du en slät topp! In med härligheterna i frysen nu och där kan de stå... ja inte hur länge som helst men länge klarar de sig!

Vill du ha en chokladremsa runt ditt bakverk så kan du lägga på det när moussen fryst. Gör då såhär:
Klipp ut eller köp färdiga remsor något längre än va omkretsen på bakelsen/tårtan är och minst lika breda som det är högt men gärna något högre, då kan man fylla upp kanten med lite härligt havrecrunch, bär eller annat. Smält choklad och bred den över remsan och fäst den runt bakverket.

Skall det snart fikas så kan du låta det stå framme annars är det bara till att ställa tillbaka bakelserna/tårtan i frysen och tas fram den dagen det är dags!

Havrecrunch gör du lätt såhär:
50 g smält smör
0,75 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
1 dl muscovadosocker
1/2 tsk kanel
 Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop allt till en smulig massa och sprid ut det i en form. Baka av i ca 15 min. Rär om så det separerar och får lite småbitar. Låt svalna.


Det är ju flera moment i bakverket med jag lovar er att det låter svårare än vad det är! Det är ju toppen att man kan dela upp tillverkningen i flera steg då blir det inte så mycket på en gång. Ett uppskattat bakverk kan jag lova, du kommer att få mängder av beröm ;)

Lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar