lördag 25 februari 2012

Sugarpaste/Sockerpasta/Fondant

I grund & botten så är väl de flesta recepten på sockerpasta desamma, kan vara något litet som skiljer dem åt...
Egengjord pasta har en tendens att spricka om man inte knådar den tillräckligt innan man kavlar ut ett lock, så knåda på tills den blir riktigt len & fin!
Jag har de senaste gångerna bytt ut hälften av sirapen & istället haft i glykossirap & resultatet har blivit väldigt bra. Den blir något mera elastisk & extra vit
Av detta recept får du ut ca 1 kg färdig sockerpasta.
 Detta behöver du:
1 msk gelatinpulver
4 msk vatten
60 g vit baksirap
60 gr glykossirap
1 msk glycerol (kan uteslutas)
2 msk vegetabilisk olja (ej olivolja)
800-900 g florsocker
ev färg & essens

Smält gelatinet med vattnet under ett vattenbad.
Tillsätt all sirap & glycerol & rör tills det löser upp sig  jämn & fint.
Tillsätt oljan & ev smaktillsats.
Ställ åt sidan tills det blir ungefär rumsvarmt.
Sikta ca 1/2 av florsockret i en plastbytta eller liknande, gör ett  hål i mitten & häll i vätskan.
Rör tills du får en jämn & fin smet & tillsätt sedan siktat florsocker efter hand tills du känner att den räcker, Den skall vara något klibbig när den är klar.
Täck en burks botten med plastfolie & låt det hänga ner ut efter kanterna, häll i massan & slå in den i plasten.
låt gärna stå tills nästa dag så den får "gotta till sig".
Knåda pastan väl innan du kavlar ut locket, den skall bli mjuk & smidig.
 Ta gärna mindre bitar åt gången för att sedan knåda ihop till en större klump
Lycka till!

7 kommentarer:

  1. Hur mycket sugarpaste blir det av detta recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ojdå, det glömde jag visst skriva =) Jag lägger till det, tack för din uppmärksamhet!

      Radera
  2. aldrig gjort egen sockerpasta,men nån gång ska ja göra de och se om de är bättre än köpe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall jag vara ärlig så tycker jag ju inte att den ät bättre precis men det blir billigare om man gör en del tårtor & så slipper man beställa & ev ha ett "sugarpaste lager" hemma =) Vad som är också är bar är ju att man själv kan bestämma vilken smak man vill ha på pastan...

      Radera
  3. Heej! Vinnaren av ”Hello Kitty formen” är utsedd, kika in på bloggen för att se om det blev just du ♥ http://muzicmecupcake.blogg.se/2012/february/vinnaren-av-hello-kitty-formen-utsedd.html

    Vann du inte? Håll utkik efter kommande tävlingar i bloggen :) Kramis

    SvaraRadera
  4. Funderar på om det är bäst med att smaksätta pastan eller om den går att använda smaklös? kanske inte blir så gott på tårtan då?
    Vad har ni under pastan när ni täcker en tårta?
    När ni har socker blommor på era tårtor som torkat och blivit hårda, brukar de bli uppätna då eller?

    Mvh Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heej Lena! Man kan göra vilket som, smaksätta eller inte... Jag har alltid ett relativt tjockt lager med smörkräm runt tårtan innan fondanten åker på!
      Vad gäller dekorationer så brukar jag personligen inte äta dem men jag vet att väääldigt väldigt många gör det :)

      Radera