Receptet följer här nedan:
Ca 40 st
100 g kondenserad mjölk (sötad)
100 g osaltat smör
100 g kokos
100 g philadelphia
ca 30 g ljus sirap
ca 40 st hela mandlar eller hasselnötter
50 g rice krisp
300 g vit choklad
200 g kokos
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull på låg värme. När smöret smält dra bort kastrulle från plattan & låt svalna något. Rör ihop osten & sirapen till en jämn kräm. Häll kokosen i "smörmjölken" & rör om så den fördelas jämnt. Tillsätt ostkrämen & blanda väl. Ställ nu in i kylen tills massan sätter sig tillräckligt för att du skall kunna rulla bollar med den 1-2 timmar. Vill du skynda på det lite kan du ställa in den i frysen i ca 30-45 min, det gjorde jag. Under tiden kan du rosta mandeln/nötterna lite i en stekpanna.
Krossar lite rice krisp & lägg den i en liten skål eller på ett fat, du skall rulla kulorna i detta. Gör små bollar av massan, gör inte för stora för de blir betydligt större när de är färdiga! Tänk dig något i forn med en tuggummikula, du vet de som finns att köpa i automater, fast inte den stora sorten då :) Du stoppar i alla fall i en mandel/nöt i varje liten kula & rullar i rice krisp smulorna. Lägg på ett fat & ställ in dem i kylen ca 30 min. Smält nu chokladen under vattenbad eller i mikron men var försiktig med mikron för vit choklad är betydligt känsligare än t.ex. mörk. Doppa bollarna i chokladen & rulla direkt i kokos. Kyl minst 1 timme, gärna över natten. Ja svårare än såhär var det inte ;)
Kommentera gärna receptet här nedan.
Önskar dig en bra dag!
Kram, Sanja
Så gott det såg ut... Måste jag pröva! /marie-louise
SvaraRaderaJa det tycker jag att du skall Marielouise! Dessa är perfekta att ha på "Julgottebordet" ;)
RaderaSå gott! Älskar också Rafaello, så måste prova att göra dessa! :)
SvaraRaderaTack för din kommentar Kristin! :)
RaderaÖnskar dig en God jul!
Är den kondenserade mjölken "kokt" eller naturell?
SvaraRaderaAnita B.
Hej Anita! Det skall inte vara karamelliserad mjölk utan sötad kondenserad... Den skall alltså inte kokas först!
RaderaDet finns ju 3 sorters kon. mjölk: Osötad, sötad & karamelliserad. Det skall alltså vara SÖTAD :)
Jag ska testa dessa i kväll! :)
SvaraRadera/ Jojo
Mmm, vad goda dessa verkar. Har också gjort Rafaelo på skummjölk. Ska testa enl. recept ovan. Dottern kommer älska dem! MVH, Dragica
SvaraRaderaTack Dragica! Jag tror faktiskt ocks att din dotter kommer att älska dem ;) De är jättegoda!!
RaderaLycka till, kram Sanja
Har nu bakat dom här och tycker dom var jättegoda,men skulle vilja ha dom lite mer krämiga MVH Michel
SvaraRaderaHej Michel! Testa med att minska något på mängden kokos nästa gång så kanske du blir mera nöjd! :)
RaderaMvh, Sanja
Dessa måste jag absolut testa att göra, tack för tipset 😃
SvaraRaderaKan man byta ut kokos mot nötter eller choklad, kanske
SvaraRaderamjuk kola
Mvh Lena