tisdag 2 juli 2013

Kladdig chokladtårta med nougatpannacotta

Det har nog inte undgått er att jag är väldigt mycket för choklaaad & kladdkaka är bland det bästa jag vet! Nougat kommer nog på andra plats ;) Pannacotta är ju heller inte helt fel... ja ni märker säkert att jag gillar väldigt mycket... Men så tänkte jag i alla fall att "detta får vi ju ta & göra något gott av"!
Jag gjorde alltså en härligt krämig kladdkaka på mitt favoritrecept & kokade upp en ljuvlig pannacotta med smak av nougat där man anar en aaaning smak av kaffe... Mums, mums, muuums...
Här nedan följer receptet:
Kladdkaka
125g mjukt smör
100g socker
125g smält choklad 60%
100g ägg (2 st)
40g vetemjöl
1 nypa salta
Bland ingredienserna i den ordning jag skrivit dem i med en slev/slickepott, sikta ner vetemjölet. Häll smeten i en springform 18 cm i diameter & grädda i 8-10 min i 200 grader. Låt kakan svalna & ställ den i kylen (gärna frysen) några timmar.
Nougatpannacotta
425ml grädde
150g nougat
1/2tsk nescaffe
3 gelatinblad
Skär nougaten i lite mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädden & lägg i nougaten & kaffepulvret. Låt smälta samman & lägg i gelatinet. Låt nu pannacottan svalna till rumstemperatur men rör om med jämna mellanrum så att ingen hinna bildas. Ställ in i kylen ca 10 min precis så att den tjocknar en aning. Dra bort bakplåtspappret från kakan & lägg upp den på ett fat. Sätt ringen från springformen som ett skydd runt kakan, gärna med en plastfilm på insidan & slå över pannacottan. Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, gärna över natten. Ta bort formen & plasten från tårtan & dekorera med t ex hackade hasselnötter & hyvlad dubbelnougat!


Ha en bra dag!

26 kommentarer:

  1. låter alldeles...underbart gott! =)

    SvaraRadera
  2. mmm så gott..... skulle pannacottan fungera som fyllning i tårta...?
    jättefin blogg du har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Marieluise! Ja visst gör den det!

      Radera
  3. Hej tänkte tästa o göra denna till min födelsedag o undrar hur ska kladdkakan va. Ska den va rinnig i mitten eller fast? Är inte så van vid kladdkakor o de recept jag gjort så har den varit inne 20-25 min enligt receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ber om ursäkt för mitt sena svar, jag hoppas att du inte fyllt år ännu ;) Det stämmer, kakan skall nästan vara rinnig mot mitten, den skall liksom "dallra" lite när du rör lite på formen då är den Perfekt! ;)

      Radera
  4. Svar
    1. Tack! Kan inte annat än instämma ;)

      Radera
  5. Åååå herreguuuud jag tror jag smälter. Guu va gott denna skall bakas och tas me till min sambos familj. Men jag har en fundering. grädden, vad motsvarar det i andra mått, har lite svårt att omvandla sånt där. Hur mycket är 425ml? Soliga hälsningar från ön Gotland ( Linda :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heej Linda!
      Ja du denna är DÖGOOOD! :)
      425g motsvarar ca 4,25 dl.
      Jag hoppas att den kommer att gillas!

      Lycka till <3

      Radera
    2. 425 ml menade jag givetvis är = 4,25dl :)

      Radera
  6. Tack snälla för ditt svar. Skulle det funka att göra dom här satserna i en springform som är ca 24cm i diameter? Har letat som en tok efter 17-18 men kan inte hitta de :/ eller blir det för stort? Mvh Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst kan du göra denna i en större form, men dubbla gärna receptet om du vill slippa få en "fjuttig" tårta :)
      Annars brukar de ha formar med måttet 18cm på ÖB...
      Lycka till!

      Radera
  7. Va söt du är dom svarar så fort. Hur blir det med gräddningstiden då tror du? Blir det samma? Tusen frågor haha.. Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar försöka svara så fort jag ser frågan annars är risken stor att jag helt glömmer av det ;)

      Gräddningstiden blir ungefär den samma, du kan ju hålla lite koll på kakan då den kan gå relativt fort från undergräddad till övergräddad... den skal alltså kännas lite "dallrig" men lite fast runt kanterna, då är den perfecto! ;)

      Radera
  8. Miljoner stora tack för alla svar. Jag kommer definitivt fortsätta följa din sida. Kanon bra. Och nu blir det en sista fråga. Ska man servera något till? Grädde eller något. Mvh jobbiga gotlänningen Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Linda, det var väldigt roligt att höra!
      Jag tycker att den är barnsligt god precis som den är ;)

      Radera
  9. Svar
    1. Beror ju på hur stora ägg du använder dig av men ungefär 2 st stora...

      Radera
  10. Hej! Den ser väldigt mumsig ut. Tror du det går bra att byta ut nescafe mot lite bryggkaffe?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Jag skulle nog inte använda mig av bara pulvret i så fall utan färdigbryggt starkt kaffe, 1msk eller så för att få en så len pannacotta som möjligt...
      Men man kan ju strunta i kaffet helt & hållet också ;)

      Radera
  11. Hej !
    Det är fanstastiska smaker, har dock lite problem med själva monteringen. Ställde kakan på en tallrik och la springformen runtom. Har ingen stadig plastfilm så det fick gå ändå. Pannacottan rann igenom och i panik ställde jag in hela rasket i frysen så att stabiliseringsprocessen skulle ta rejäl fart. Vi får se imorgon hur resultatet blir. Vad är ditt tips ?
    Använda springformen helt och hållet ?

    Med vänlig hälsning
    Tiina i Floda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!
      Ursäkta mitt något sena svar, jag hoppas att kakan blev bra till slut!
      Om du gör den fler gånger så rekommenderar jag att du låter pannacottan tjockna lite innan du häller den över kakan så rinner den inte igenom lika lätt...
      Lycka till!

      Radera
  12. Hej, kan man ta vanligt kaffepulver ( gevalia kok) istället? Blir det isåfall samma mängd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej & ursäkta för sent svar!
      Jag skulle nog inte rekommendera att ta pulver då det kommer att kännas i munnen vilket vi inte vill, vi vill ha en len & fin pannacotta ;)
      Ta istället ca 1 msk starkt bryggt eller kokt kaffe!
      Lycka till
      Kram, Sanja

      Radera