tisdag 16 april 2013

Saftig browniebotten med banancurd & kokoskola toppad med vispad grädde

För ett tag sedan såg jag ett recept på en ”banancurd” som jag blev grymt sugen på att testa! Jag utgick från receptet jag hittade på fina bloggen ”Hovkonditorn”. Till denna tårta jag halverade receptet samt att jag ändrade liiite från det befintliga...
Jag älskar verkligen kombinationen av choklad, banan & kokos så jag klurade på ett recept i ett par dagar & efter lite tänkande fram & tillbaka så beslöt jag mig för att göra denna där resultatet blev mycket bra! Ett gott bakverk med många smaker som "gifter" sig med varandra. Det som är näst bäst av allt är att den räcker till många för man orkar väl kanske inte en allt för stor bit då jag inte direkt snålat med kalorierna ;)
Här nedan följer receptet! 

 Browniebotten

150g smält smör
165g socker
50g farinsocker
135g ägg el 2 st stora
1/2 tsk vaniljpulver
75g vetemjöl
40g kakao
1 krm bakpulver
en nypa salt

Sätt bakplåtspapper i botten på en springform ca 22cm i diameter. Vill du ha en något tunnare botten så går det fint med på ca 25 men korta då gräddningen med ca 5 min. Vispa sockret med det smälta smöret. Vispa samman äggen men vaniljpulvret & tillsätt dem i smörblandningen lite i taget. Rör ner de torra ingredienserna & blanda väl. Häll smeten i formen & grädda i 175 grader i ca 20 min. Den skall sätta sig i kanterna men vara något lös i mitten. Låt svalna


Banancurd
150g banan ca 1 stor
65g ägg uppvispat el 1 stort
45g florsocker
10-15ml citronsaft + 1 tsk citronskal
30g smör
Några droppas bananessens
Mixa bananen med citronsaften & skalet. Värm banan, socker & smöret i en kastrull tills smöret smält. Tillsätt lite av den varma bananen i ägget samtidigt som du vispar runt. Tillsätt äggen i kastrullen med den varma bananen, rör om & ställ tillbaka på plattan. Nu skall curden sjuda (inte koka) några min tills den tjocknat. Ställ åt sidan.


Kokoskola
½ burk kondenserad mjölk (sötad)
2st gulor
Knappt 2 msk farinsocker
Lite vaniljarom
85g smör (jag kör med saltat här)
Ca 65g kokos
Vispa ihop gulor, mjölk & vanilj.  Häll över i en kastrull, tillsätt socker & smör. Sjud upp & låt småputtra i ca 10 min under ständig omröring för att vara säker på att det inte bränns vid J när kolan är klar tillsätter du kokosen.
Bred nu på banancurden på kakan, häll på kokoskolan & toppa med ca 3 dl vispad grädde. Dekorera ev med chokladspån, torkad banan & kokoschips.




 Ät & njut!

torsdag 7 mars 2013

Chokladtårta med kokos & hasselnötter

Denna tårtan gjorde jag när mannen min fyllde år i början av året... Som jag nämnt i tidigare inlägg så är ju han inte överförtjust i tårtor & bakverk. Jag gjorde då som så att jag gjorde TVÅ tårtor, en som jag visste att han skulle gilla, en tårta med smakerna vanilj/choklad samt marsipan... sen gjorde jag en tårta med smaker som JAG tycker om :)
Jag utgick från ett recept på en "German choclate cake" som jag gjorde lite ändringar i så att tårtan skulle bli så som jag ville ha den...
Hade gärna länkat till ursprungsreceptet om jag hade adressen men det har jag tyvärr inte, men receptet på min variant följer här nedan:
 Choklad botten
125g  hackad choklad (jag använde 46%)
1dl grädde
4 ägg
125g mjukt smör
3,5dl socker
4,75dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
2,5dl filmjölk
1/2tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader
Sjud upp grädden, lägg i chokladen & låt den smälta. 
Vispa vitorna till hårt skum & tillsätt drygt 1/2dl av sockret.
Vispa smöret med  resten av sockret ca 2-3 min & tillsätt sedan den smälta chokladen & därefter gulorna en i tagen.
Blanda alla torra ingredienser & rör ner ca halva mängden i smeten, rör om väl & tillsätt filmjölken, blanda & tillsätt det sista av de torra ingredienserna, rör återigen om väl men inte mer än du måste!
Nu skall äggvitorna i & då blandar du i ca 1/3 i taget.
När smeten är jämn & fin så fördelar du den i 4 st 18 cm aluminiumformar smorda & mjölade. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Låt svalna

Kolakräm
1 burk sötad kondenserad mjölk
4st gulor
0,5dl farinsocker
1/2 tsk vaniljpulver
175g smör
*50g choklad + 1/2dl grädde
*50g malda hasselnötter
*50g kokos
Smält samman chokladen  med grädden.
 Vispa samman gulorna, mjölken & vaniljpulvret.  Häll över i en kastrull & tillsätt sockret & smöret. Sjud upp & låt småputtra i ca 10 min tills krämen tjocknat lite.
Dela mängden i 3 lika delar & lägg kokosen i den ena, chokladen i den andra samt nötterna i den tredje. Blanda väl.

Bygg ihop tårtan genom att lägga först en botten, kräm, botten, kräm osv...
Låt tårtan stå svalt ett tag gärna över natten.

Chokladgrädde
4dl grädde
40g kakao
60g florsocker
ca 1krm bakpulver
Vispa upp grädden lite lätt & tillsätt resten av ingredienserna. Vispa grädden fast & slå in tårtan med den.

Chokladganage
100g choklad (jag tog 60%)
1,25dl grädde
20g smör
Lägg chokladen i en kastrull tillsammans med grädden, värm på plattan så chokladen smälter. Tillsätt smöret & rör om tills det smält & chokladkrämen gått ihop sig.
Låt svalna till rumstemperatur, rör om med jämna mellanrum så det inte bildas någon tråkig hinna. Slå över önskad mängd över tårtan, ställ in tårtan i kylen igen & ta fram den ca 15 min innan den skall serveras.
Ät & njut mina vänner!

Kraam kram!

onsdag 27 februari 2013

Nutella

Nu mina vänner skall jag bjuda er på en resa till himmelen! ;)
Jag är ett STORT fan av nutella & när jag googlade runt lite & hittade ett recept enkelt som detta kunde jag inte låta bli att testa det & jösses vad glad jag är för det idag!
Sååå enkelt & sååå förbaskat gott!!!
 Jag gjorde minimala ändringar på "ursprungsreceptet" som jag hittade på bloggen  
"The eccentric cook"
På detta recept får du ut ca 900g färdig Nutella.
 Du behöver:
200g hasselnötter
1 burk sötad kondenserad mjölk
250 gr choklad 60-70% (jag hade 70%)
1/2-1 dl het mjölk
Gör såhär:
Rosta nötterna i 200grader varm ugn i ca 10 min. Lägg de rostade nötterna i en kökshandduk & gnugga av skalet på nötterna (så gott det går). 
Smält chokladen under vattenbad eller i mikron.
Kör nötterna i en matberedare tills det blir en "gegga", det kan ta någon minut.
Hetta upp mjölken. Häll i den kondenserade mjölken i den smälta chokladen, blanda om & häll det över nötmassan i matberedaren. Mixa & tillsätt lite i taget av den heta mjölken. Låt allt blandas samman till en jämn & fin NUTELLA!
Tro det eller ej men nu är den klar!


 Välkommen till himmelen ;)
Kram kram! 

onsdag 20 februari 2013

Kyckling & mozzarella paj toppad med lufttorkad skinka, basilika & rostade pinjenötter!

 Denna paj slängde jag ihop då 2 vänner till mig & min man skulle komma över på en liten lunchfika...
Min man är inte speciellt förtjust i paj & ingen favoriträtt för en av vännerna heller fick jag veta när de väl var hemma... ooops :)
Vad som var tur var att både mannen & Johan som han heter tyckte att pajen av suverän! Ååå vad man blir lättad & glad då, det fanns bara några smulor kvar av den i botten på formen ;) 
Själva pajdegen är ett vanligt "grundrecept" för matpajer.
Här nedan följer receptet.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör normalsaltat
2 - 3 msk vatten
en stor nypa salt
Sätt ugnen på 200 grader. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop degen till en klump. Plasta in degen i folie & ställ in den i kylen ca 30 min. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).   Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.

Fyllning
Hacka 1 röd paprika
& ca 10 cm purjo
Lägg i botten på den förgräddade pajdegen
Bryn Ca 400 g kycklingfilé & lägg ner i formen
Strö över ca 1 dl färsk basilika
& ev ca 1 dl oliver
Skiva 2 st mozzarella i ca 1/2 cm tjocka skivor & lägg dem på pajen

Vispa samman
3st ägg
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
1 vitlök (hackad riven eller pressad)
1 tsk salladskrydda
salt
peppar
& häll blandningen över pajen.
Grädda pajen i 35-45 min i 200 grader varm ugn.

Dekorera innan servering med lufttorkad skinka, färsk basilika, rostade pinjenötter & även lite ruccola är gott till.


Bon aptit!

fredag 1 februari 2013

Saftig chokladkaka med underbar chokladfrosting

Denna kaka lade jag ut en bild på för ett tag sedan på min fb-sida & flera ville gärna ha receptet. Givetvis vill jag dela med mig av detta fantastiska bakverk som jag tycker är alldeles "galet gott" tillsammans med en kopp nybryggt kaffe!
Mums mums mums säger jag bara :)
Receptet till kakan hittade jag för många år sedan i tidningen Amelia som var ett recept på kärleksmums som jag gjorde några ändringar på, jag minskade på socker & vetemjöl mängden samt att jag ökade mängden kakao & så ersatte jag halva mängden vatten med kaffe. Jag har också omvandlat antalet ägg i gram då jag tycker att det är det bästa för att alltid få näst intill identiska resultat! Med tanke på alla dessa ändringar så vågar jag nog kalla detta recept för "Mitt" recept :)
På denna sats får du ut 2 st kakor á ca 22 cm så du kan ju antingen frysa ner den ena kakan eller så gör du som jag & ger bort den andra till tex "dagis personalen", det brukar uppskattas kan jag lova! Går även utmärkt att göra i långpanna men minska då gräddningstiden med 5-10 min. Här nedan följer receptet.
 Kakan
320g ägg (ca 5 stora)
3,5dl socker
4dl vetemjöl
1msk bakpulver
1/2dl kakao
1dl vatten
1dl kaffe
200g smör 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl, kakao & bakpulver väl i en skål.
Hetta upp kaffe & vatten & låt smöret smälta i det.
Vispa samman ägg & socker.
Häll i mjölblandningen i äggsmeten, rör om & tillsätt den varma vätskan.
Rör om väl & häll smeten i 2 st smorda/mjölade eller bakplåtspapperklädda formar 22-24 cm i diameter eller ev en långpanna.
Grädda kakorna i nedre delen i ca 25 min eller ca 15 för långpanna (håll koll på kakorna/kakan du känner din ugn bäst själv;).

Chokladfrosting
150 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

320 g Philadelphia marabou

1 msk kallt starkt kaffe

4 msk kakao
Vispa smöret 10-15 min. Sikata i florsockret & vispa ca 5-10 min till. Tillsätt därefter philadelphia maraboru, vispa någon minut, häll i kaffet & sikta i kakaon. Vispa ihop till en slät & fin frosting.
Frostingen gör jag precis innan jag skall lägga den på kakan för annars stelnar den i kylen & blir svär att bre på...
Så, då var denna "galet goda kaka" klar att avnjutas!

Låt den väl smaka!
Kram Sanja

onsdag 5 december 2012

Chokladtryffel tårta

Första gången jag bakade denna tårta var för drygt 3 år sedan till vår sons dopfest.
Den blev fantastiskt uppskattad & gick åt som bara den kan jag säga så nu till min dotters 2 års kalas ville jag göra en "favorit i repris" :)
Den innehåller ju en hel del choklad så det är väl inget superbilligt bakverk men däremot så är den ju ganska tung & räcker på så sätt till mååånga, så det är ju bra :)

Det ursprungliga receptet har jag hämtat från "Allt om mat" men här med några ändringar från mig. I "original" receptet så står det att man skall använda sig av 70% choklad, jag personligen älskar 70% men till just denna tårta använder jag 60% vilket jag tycker räcker gott & väl här. Har även tagit bort crème fraiche & istället använt philadelphia för att få den ännu krämigare.
Är du chokladälskare så bör du definitivt testa denna!
  Här nedan följer receptet:
Mandelbotten
75 g smält choklad 60%
100 g  riven mandelmassa
2 gulor
2 vitor
1/2 dl socker
1 1/2 msk kakao
Smält chokladen i mikron eller under vattenbad.
vispa vitorna till fast skum, tillsätt sockret & vispa ca 1-2 min.
Vispa ihop gulorna med mandelmassan till en slät kräm.
Sikta ner kakaon i mandelkrämen & häll i chokladen. Blanda & vänd ner de vispade vitorna lite i tagen.
Häll i en springform 24-25 cm i diameter klädd med bakpapper & grädda i 175 grader i 12-15 min. Låt svalna & dra sedan loss bakpappret.

Chokladtryffel
400 g 60% choklad fint hackad
2 dl vispgrädde
150 g philadelphia
knappt 2 msk socker
1 dl starkt varmt kaffe
25 gr rumsvarmt smör
ev 2 msk konjak eller annan spritsort

Koka upp grädden, philadelphia & socker & slå det över chokladen. Tillsätt kaffet  & ev spriten om du valt att ha med den & rör till en slät & fin tryffel.
När tryffeln svalnat till drygt fingervarm så kan du lägga i det mjuka smöret & rör om tills det smällt. Lägg kakan på ett fat eller en tårtbricka & lägg på kanten från formen (klä gärma insidan med OH-plast el plastfolie)
Häll tryffeln över kakan & ställ den kallt några timmar gärna över natten.
Dekorera med tex lite chokladspån eller strössel eller servera den precis som den är.
Njuta av den kommer du att göra vilket som ;)



Önskar dig en fortsatt fin dag!
Kram kram!