tisdag 25 mars 2014

Munkar (Krofne)

När jag var liten gjorde farmor alltid munk liknande grejer till oss som jag bara ääälskade! Brukade nog trycka i mig fler än jag kunde räkna :) Har haft receptet i min ägo länge men aldrig kommit på tanken att dela med mig av det konstigt nog...
När dem är färdiga kan man spritsa i lite nutella/chokladkräm eller vaniljkräm, mycket gott även det! Onödigt att dra ut på inlägget med massa bla bla blaa så vi går direkt över till receptet!

Receptbeskrivning:
50g jäst
ca 1150g vetemjöl 
60g socker
1/2 tsk salt
500ml ljummen mjölk
1/2 dl ljummet vatten
4 ägg
1/2 dl olja
 + olja till fritering
Smält jästen i vattnet. I en bunke häller du i  mjölk, socker, salt, jästblandningen & lite av mjölet. Rör om så du får en jämn halvlös massa. Vispa vitan hårt. Tillsätt gulan, vispa runt & häll ner det i degblandningen. Tillsätt oljan & fyll därefter på med mera mjöl, lite i taget tills du får en "lagom" smidig deg. Låt degen jäsa ca 20 min. Kavla ut degen ca 1 cm tjock & tryck ut rundlar ca 6 cm i diameter. Låt jäsa ca 10 min, vänd dem upp & ned & låt jäsa ca 15 min till. Fritera dem i olja, låt den övre sidan komma nedåt i oljan. Om de inte vänder på sig själva kan du bara putta till dem lite med en gaffel eller så. När de fått en fin brun färg på båda sidorna är dem färdiga. Lyft ur dem med en hålslev eller liknande, lägg på papper några sek för att torka upp lite av oljan & doppa dem sedan i strösocker.Vill du fylla dem behöver de inte doppas i socker utan pudra i så fall bara över lite florsocker precis innan servering. Klart!
Önskar dig en fortsatt fin dag!
//Sanja

2 kommentarer:

  1. Gud så gott... måste nästan be min mamma att vi bakar sådana, var så längesedan. Vi brukar ha lite aprikossylt i våra :)

    SvaraRadera
  2. Åh aprikossylt är ju också sååå gott! Mums mums :)

    SvaraRadera