fredag 1 februari 2013

Saftig chokladkaka med underbar chokladfrosting

Denna kaka lade jag ut en bild på för ett tag sedan på min fb-sida & flera ville gärna ha receptet. Givetvis vill jag dela med mig av detta fantastiska bakverk som jag tycker är alldeles "galet gott" tillsammans med en kopp nybryggt kaffe!
Mums mums mums säger jag bara :)
Receptet till kakan hittade jag för många år sedan i tidningen Amelia som var ett recept på kärleksmums som jag gjorde några ändringar på, jag minskade på socker & vetemjöl mängden samt att jag ökade mängden kakao & så ersatte jag halva mängden vatten med kaffe. Jag har också omvandlat antalet ägg i gram då jag tycker att det är det bästa för att alltid få näst intill identiska resultat! Med tanke på alla dessa ändringar så vågar jag nog kalla detta recept för "Mitt" recept :)
På denna sats får du ut 2 st kakor á ca 22 cm så du kan ju antingen frysa ner den ena kakan eller så gör du som jag & ger bort den andra till tex "dagis personalen", det brukar uppskattas kan jag lova! Går även utmärkt att göra i långpanna men minska då gräddningstiden med 5-10 min. Här nedan följer receptet.
 Kakan
320g ägg (ca 5 stora)
3,5dl socker
4dl vetemjöl
1msk bakpulver
1/2dl kakao
1dl vatten
1dl kaffe
200g smör 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl, kakao & bakpulver väl i en skål.
Hetta upp kaffe & vatten & låt smöret smälta i det.
Vispa samman ägg & socker.
Häll i mjölblandningen i äggsmeten, rör om & tillsätt den varma vätskan.
Rör om väl & häll smeten i 2 st smorda/mjölade eller bakplåtspapperklädda formar 22-24 cm i diameter eller ev en långpanna.
Grädda kakorna i nedre delen i ca 25 min eller ca 15 för långpanna (håll koll på kakorna/kakan du känner din ugn bäst själv;).

Chokladfrosting
150 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

320 g Philadelphia marabou

1 msk kallt starkt kaffe

4 msk kakao
Vispa smöret 10-15 min. Sikata i florsockret & vispa ca 5-10 min till. Tillsätt därefter philadelphia maraboru, vispa någon minut, häll i kaffet & sikta i kakaon. Vispa ihop till en slät & fin frosting.
Frostingen gör jag precis innan jag skall lägga den på kakan för annars stelnar den i kylen & blir svär att bre på...
Så, då var denna "galet goda kaka" klar att avnjutas!

Låt den väl smaka!
Kram Sanja

19 kommentarer:

  1. Gräddas i hur många grader? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I 200 grader, det står precis under smöret ;)
      Återkom gärna med ris/ros :)

      Radera
    2. ops! :) ska testa den under helgen tror jag!

      Radera
  2. Ja, de såg inte alls otäck ut ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Karin! Vilken tur då, man vill ju inte skrämma bort någon härifrån ;)

      Radera
  3. Hur stora formar ca? Måste testa att göra, älskar choklad ;)

    SvaraRadera
  4. På denna sats får du ut 2 kakor á 22cm :)

    SvaraRadera
  5. Blir själva kakan "kladdkaka"-aktig i konsistensen? Är mer ute efter en saftig chokladkaka och har provat flera olika recept nu men alla har blivit kladdkakor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Nej detta är ingen kladdkaka utan en "vanlig" chokladkaka men dock väldigt saftig & god ;)

      Radera
    2. Perfekt, då ska jag testa detta recept!

      Radera
    3. Ville bara meddela att jag nu testat kakan och TACK!! Den blev helt perfekt, såå saftig och god kakan blev utan att vara kladdkaka. Ett recept jag definitivt kommer spara och bjuda på.

      Radera
    4. Tack själv snälla du, det var väldigt roligt att höra!
      Kul att du gillade receptet :)

      Radera
  6. Hejsan ska göra denna kakan till min sons dop undrar om man kan frysa den om man gör den 2 dagar innan?
    Tack på förhand :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Det kan du absolut göra! :)

      Radera
    2. Hejsan! Det kan du absolut göra! :)

      Radera
  7. Finns det något subistut till Philadelphia Marabou? Hittar inte den i butikerna.

    SvaraRadera