tisdag 18 september 2012

Krämig choklad & jordnötstårta med toffe

Jag har så länge varit sugen på snickerskakor men tänkt att det kanske inte är speciellt roligt att lägga upp här på bloggen eftersom det receptet finns skrivet typ överallt :)
Jag hade en tårtbotten i frysen så då gav jag mig på att göra ett tårtliknande bakverk med smakerna choklad, jordnötter & kola, det tänkte jag nog kunde bli något gott & visst blev det det! Chokladsmaken tog väl över lite för mycket för att man skulle kalla den för just "snickerstårta" men den blev som sagt förbaskat god & jag kommer definitivt  att göra den snarast igen men då kommer jag att utesluta chokladsmaken i philadelphian & ta den naturella färskosten som jag tror att man med fördel kan göra för att inte dölja den underbara jordnötssmaken för mycket.
I receptet som följer kan ni alltså byta ut philadelphia marabou (som ännu inte finns i ute till försäljning, förutom på vissa netto) mot philadelphia naturell för att få en lite mindre tung tårta samt med mera jordnötssmak :)
 Botten:
300 g vaniljbotten/sockerkaka
150 g jordnötssmör
250 g philadelphia
Mixa samman allt till en fin degklump & tryck ut den till en ca 25 cm i diameter stor botten direkt på ett tårtfat (eller vad du haver). Se gärna till att du får en liten kant så att inte kolan rinner ut när du senare häller på den. Ställ in den i kylen.

Kola:
75g socker
75g grädde
75g ljus sirap
25g smör
koka upp allt i en liten tjockbottnad kastrull & låt puttra i 5-8 min
Låt svalna lite & häll sedan kolan över kakan, strö på lite hackade jordnötter & så in i kylen med den igen.

Chokladmousse:
100g mörk choklad 70% + 1 dl grädde
2 äggvitor
3 msk socker
1 dl grädde
3 gelatinblad
Blöt gelatinet. Smält chokladen i en kastrull tillsammans med grädden. Tillsätt gelatinet i den smälta chokladen. Låt svalna till rumstemp.
Vispa grädden, inte hårt men inte heller för löst.
Vispa äggvitan & sockret till hårt skum.
Blanda chokladen med grädden & vänd ner chokladsmeten i marängen
försiktigt så att inte all luft går ur den.
Sätt gärna en plastremsa/springform runt kanten på kakan innan du slår på moussen så att den inte rinner över. Låt stå minst 2 timmar i kylen. Strö på lite hackade jordnötter innan servering. 
Jag hoppas att det smakar ;)

14 kommentarer:

  1. åh ser riktigt gott ut och ja älskar snickers rutor,mäktig och chokladigt me like kan inte begära mer förut sanja en bit kanske :D

    SvaraRadera
  2. Så gott med choklad, kola och jordnötter i ett =)

    SvaraRadera
  3. Ja det är det verkligen Hanna! Mumsigt som bara den :)

    SvaraRadera
  4. Ser verkligen ljuvligt gott ut!

    SvaraRadera
  5. Åh mums vilken tårta! Älskar snickers så detta låter som en riktig drömtårta :)

    SvaraRadera
  6. Tack Johanna - Dröm var det sanna ordet! ;)

    SvaraRadera
  7. Perfekt, jag som sökte just nått liknande. Nu blir det denna på fredag :)

    SvaraRadera