onsdag 15 augusti 2012

Mekice/Mjukisar

Tyvärr kan jag inte komma på någon direkt bra översättning på dessa så jag har bestämt mig för att de får heta precis vad dem heter nämligen Mjukisar :)
Dessa får mig att tänka tillbaka då vi var barn & var nere i dåvarande Jugoslavien & man gick på marknaden & tuggade på dessa överpudrade med florsocker, sååå gott!
Vad jag mer tycker att de är väldigt goda med förutom att bara pudra över florsocker är Nutella men också med fetaost & tomater - himmelskt!
 Detta behövs till 1 sats:
25 g jäst
200 ml ljummet vatten
250 g vetemjöl
1 tsk socker
1/2 tsk salt
Samt olja till fritering
Gör såhär:
Lös upp jäst, socker & salt med vätskan i en skål. Tillsätt mjölet och röt om så det blandas samman till en jämn & fin lös deg. Täck med en handduk & låt jäsa till ca dubbel storlek.
Under tiden du värmer upp oljan i en kastrull skall du med vattniga fingrar lättsamt dra ner degen från skålens kanter. Du doppar alltså fingrarna i en skål med vatten, drar några tag i degen, doppar fingrarna i vattnet & så håller du på tills du fått ner degen från kanterna & du känner att degen känns lite "elastisk".
När du skall lägga ner en bit i den varma oljan så tar du tag i degen med båda händernas fingerspetsar från skålens kant & drar rätt upp & direkt ner i den i oljan, äkta dig för guds skull bara så att du inte bränner dig!
Ta upp ur oljan när de fått fin ljusbrun färg, det tar ca 2-3 min.
Låt dem gärna rinna av på lite hushållspapper så de inte blir allt för oljiga.
Färdigt!
Jag vågar nästan lova er att barnen kommer att ääälska dem!... Men även ni vuxna ;)

8 kommentarer:

  1. åh påminner mig om nåt som ja åt utomlands,riktigt goda var de.
    har du nån över sanja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tro det eller ej Simone men JA det har jag faktiskt! Gjorde nämligen en ny sats idag ;)

      Radera
  2. Låter jättegott... har nog aldrig smakat detta innan (vad jag vet om iaf).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa med dessa förutom att de är så himla goda är att de är så himla enkla att göra :)

      Radera
  3. Det heter väl nypkakor ???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var tvungen att kolla upp vad dessa "nypkakor" var för något men njae det kan jag nog inte säga att det är... Detta är ju ett helt annat recept & sen friteras dessa :)
      Detta blir lite som "Langos" ungefär, fast överpudrade med socker då :)

      Radera