tisdag 16 december 2014

Pepparkaks cheesecake

dagarna innan jul brukar jag få lite smått panik då jag nästan alltid känner att jag inte fått gjort så mycket som jag hade önskat... Någon som känner igen sig?? :) Förutom all mat vill man ju givetvis kunna imponera på "gottebordet" också. Det skall gärna vara lite nytänk, fort skall det gå och så skall det ju vara gott också förstås! Jag har gjort en liten kaka i perfekt storlek, en "mini bite" pepparkaks cheesecake. Slurp!
Detta behöver du:
24 muffinsformar mini
1 paket färdig pepparkaksdeg (1/2kg)
150g philadelphia
1 ägg (litet)
1/2-1 dl florsocker (smaksak)
2 msk apelsin curd ev lite apelsinsaft och zest
Vispa ihop philadelphia, socker, ägg och eventuellt curd eller annan smaksättning. Sätt ugnen på 150 grader. Dela upp degen i 24 lika stora bitar. Jag tog 20g ber bit så blev det en liten bit över som barnen fick tugga på :)
Rulla små bollar och lägg i formarna, jag hade även en muffinsplåt. Gör ett hål i varje och fyll dem med fyllningen. Jag använde mig av en sås/dressing flaska, gillar inte massa spill :)
Grädda i 15-18 min, fyllningen skall sätta sig men dock inte bli fast. Ja svårare än såhär var det faktiskt inte :) Pudra på med lite florsocker innan servering så ser det lite trevligare ut. Låt dem väl smaka!
Kram, Sanja

lördag 13 december 2014

Hasselnötsfudge

Nu är julen nära och då brukar det ju fixas med det mesta som hör julen till, bland annat kakor, bakverk och godis! :) Idag tänkte jag  bjuda på en härlig fudge perfekt att ha på gottebordet eller varför inte lägga i små påsar eller askar och ge bort? Garanterat en uppskattad gåva! Tyvärr är det svår att bara ta en av dessa så är din tanke att ge bort till flera så rekommenderar jag att du dubblar receptet ;) Superduper goda blev dem!
 Ingredienser:
50g smör
100 g grädde (1 dl)
150g socker
90g marshmallows
20g mörk choklad
125g nougat
1/2 vaniljstång
1msk starkt kaffe
50g rostade hasselnötter

 Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Sänk värmen och tillsätt resten av ingredienserna förutom chokladen. Låt marshmallown smälta och öka därefter värmen så den är på lite högre än medel. Låt koka till 118 grader (10-15 min) då blir det perfekt konsistens enligt mig :) När sockermassan uppnått ca 100-105 grader kan du lägga in nötterna i ugnen för att få mer av den härliga nötsmaken!
När massan uppnått rätt temperatur ta bort den från värmen, lägg i hackad choklad och nougat, rör om till en jämn smet och tillsätt därefter nötterna. Häll nu över massan i en avlång brödform eller liknande (större form om ni dubblat receptet) med bakpapper i botten. Jämna till, låt svalna och ställ sedan kallt. Skär i önskad storlek och sedan är det bara till att mumsa på!
 Kram Sanja
 

torsdag 6 november 2014

Kladdkaka toppad med choklad och rostad mandel

Hej alla glad! Imorgon är en riktigt härlig dag förstår ni, nämligen kladdkakans dag! Klockrent att det är på en fredag ju :) Här kommer ett recept jag använt mig av sedan jag var relativt liten/ung,  busenkelt så perfekt att göra tillsammans med barnen! En lite seg chokladkaka som toppas av smält choklad och rostade mandelspån och som med alla andra kladd/chokladkakor så passar en klick vispad grädde till!

Till kakan behöver du:
125g ägg (el 2 stora)
250g socker
25g kakao
90g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
100g smält smör

100g vit choklad
25g mörk choklad
1 msk neutral olja
1 näve rostade mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop kakao, vetemjöl och vaniljsocker. Rör socker och ägg. Tillsätt smält smör och rör tills det går in i äggsmeten. Vänd ner mjölblandningen och blanda väl. Häll smeten i en springform 22-23 cm i diameter klädd i bakpapper. Grädda i 22-23 min. Låt svalna och ställ sedan svalt (kyl eller frys) några timmar.
Hacka chokladen och smält över vattenbad. Tillsätt oljan, rör om väl och häll över kakan. Strö över mandeln och sedan in i kylen med den tills chokladen satt sig. Avnjut kakan med lätt vispad grädde ellr lite glass om man vill lyxa till det lite extra ;)
 
 
Kram, Sanja

torsdag 2 oktober 2014

Kanelbullar

Hejsan! Nu har hösten kommit till oss (på riktigt) och jag bara älskar det! Kliar i bakfingrarna ständigt, jag får liksom aldrig nog :) Dessvärre hinner jag inte blogga om allt jag skapar då jag har fullt upp med annat... Men NU så! Nu är det ju dags för en av årets bästa dagar "kanelbullens dag"! Jag gillar stora härliga bullar, man äter ju ändå alltid fler än en så lika bra att dubbla storleken direkt ;) Mina bullar gör jag såhär:

Vetedeg
650g mjölk
135g socker
1 tsk salt
3 tsk kardemummakärnor
200g mjukt smör
50g jäst
1100g vetemjöl special
Värm mjölken till 37 grader. Stöt kardemumman och lägg den tillsammans med sockret och saltet i den ljumna mjölken. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör i vätskan tills jästen löser sig. Klicka i smöret. Sätt maskinen på mellanläge och tillsätt mjölet lite i taget. Öka hastigheten något och låt maskinen gå i ca 10 min, knådar du för hand ökar du tiden till ca 15 min. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Fyllning/ramons
150g mjukt smör
75g socker
75g farinsocker
3tsk kanel
1tsk mald kardemumma
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop allt till en klumpfri massa.

Dela degen i 2 lika stora bitar. Kavla ut en bit åt gången till en rektangel ca 3 mm tjock och stryk på hälften av fyllningen. Rulla ihop från långsidan och dela i 15 bitar. Lägg på plåt med bakpapper under. Placera ut 12 st per plåt (6 bullar på 3:e plåten) och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna, en plåt åt gången med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 12-15 min. Precis innan bullarna är färdiga penslar du på nästa plåt och strör på pärlsocker...
Nu är dem färdiga att avnjuta, stora härliga kanelbullar!

 Kram Sanja <3

Chokladcupcake med chokladtryffel

Då mina vänner var varma sommardagar och kvällar över för denna gång! Det positiva i det är att man får lite mera tid för bloggande :) Jag har verkligen haft fullt upp hela sommaren! Många projekt och flera bollar i luften har gjort att bloggandet fick läggas på hyllan under en tid men nu hoppas jag få utrymme för nya inlägg med inte alltför stora glapp ;) Jag vill dela med mig av denna cupcake jag gjorde för inte så längesedan... Muffinsen har en kraftig chokladsmak och med tryffeln på toppen blir det en sådär lagom chokladmättande cupcake. Glöm för guds skull inte att strö på lite havssalt för att få maximal avnjutning!
Chokladmuffins ca 24  st medelstora
65 g kakao
200 g vatten
200 g socker
150 g mörk sirap
200 g mjukt smör
260 g ägg
100 ml mjölk
320 g vetemjöl
12 g bakpulver
 Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp kakao och vatten. Vispa socker, sirap och smör någon minut och tillsätt sedan lite ägg i taget. Häll i chokladsoppan, rör om väl och sikta ner de torra ingredienserna som du blandat väl i en bunke. Häll slutligen i mjölken och blanda allt till en jämn och fin chokladsmet. Häll upp i muffinsformar. Grädda ca 15 min. Muffinsen skall vara torr i mitten men dock inte hård på ytan när den är klar. Låt svalna
Här nedan följer receptet på chokladtryffeln men observera att receptet är vad jag tror är mängderna jag använde mig av, gör lite på känn när jag experimenterar men jag känner mig ganska säker på dessa mängder :)
Gör gärna tryffeln dagen innan och låt stå i rumstemperatur över natten för att få en bra konsistens på den.

Chokladtryffel
200 g choklad (jag hade 64%-ig)
150 g nougat
60 g grädde 
Koka upp grädde och lägg i choklad och nougat. Rör om till en jämn massa. Låt den sätta sig och spritsa eller bred den på dina chokladmuffins. Toppa med lite flingsalt.


Låt dem väl smaka!
Kram, Sanja

Rabarber & jordgubbspaj

Nu äntligen bubblar rabarberna upp i rabatten, som jag har längtat! Visst kan man köpa i affären men det är ju inte alls samma känsla som att äta av sina egna :)
I förra vecka gjorde jag denna rabarberpaj med jordgubbar med köpta rabarber, kunde inte hålla mig längre! Om bara ett par dagar eller tre kommer jag att göra den igen och då på mina egna. Jippiii! :)
Rabarber och jordgubbar är ju som känt en väldigt fin kombination, sen tycker jag att det är gott med något nötaktigt till det och i detta fall blev det mandel. Väldigt gott! Tål man inte mandel kan man ju ersätta den med kokos eller något annat eller så ersätter man den inte alls... Givetvis serverar jag min till hemmagjord vaniljsås, mums mums mums! Receptet på denna vaniljsås är hämtat från Tommy Myllymäki men jag har minskat på mängden socker då jag inte vill ha den toksöt!
Varsågoda, här kommer receptet.
Rabarber och jordgubbspaj
300g rabarber (rensade & skalade)
200g jordgubbar
3/4 dl socker
1/2 msk potatismjöl

175g smör normalsaltat (tärnat)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1/4-1/2 dl muscovadosocker
ca 1/2 dl mandelspån
Sätt ugnen på 225 grader. Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Vänd runt dem i sockret och potatismjölet. Lägg i en paj eller ugnsform.
Lägg smör, vetemjöl, havregryn och socker i en bunke och krama ihop den till en deg. Smula den över frukten, strö över lite muscovadosocker och mandelspån. Grädda i ca 20 min

Vaniljsås
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 dl socker
1 vaniljstång
5 gulor
Skrapa ur vaniljstången och koka upp den tillsammans men mjölk, socker och grädde. Dra det åt sidan och vispa försiktigt ner lätt uppvispade gulor. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda en stund. ställ åt sidan och låt svalna.
Ha en bra dag!
Kram, Sanja

tisdag 29 april 2014

Hasselnötstårta med vaniljsmörkräm

Nu till ett recept på en ljuvlig kombination, nämligen hasselnöt och vanilj! Hasselnötsbotten på mjuk maräng med lite vaniljsmörkräm emellan. Resultatet blev väldigt mättande men ack så gott! Vi snackar alltså äkta vaniljsmörkräm här gjord på vaniljkräm, inga konstiga pulver eller så :) Perfekt om du vill bjuda på något lite annorlunda men gott! Receptet följer här nedan.
Hasselnötsbotten:
5 vitor (ca 180g)
180g socker
250g malda hasselnötter
1msk vetemjöl (kan bytas ut mot maizena)
Vispa vitan hårt, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en maräng. Vänd ner de malda nötterna + mjöl tills du får en jämn massa. Markera 3 st cirklar på ett bakpapper på ca 20 cm i diameter vardera och fördela smeten på dem. Grädda i ca 15 min i 175 grader. Den skall vara lite gyllenbrun, då är den färdig. Låt svalna.

Vaniljsmörkräm
350g färdig vaniljkräm (välj själv om du vill använda marsan eller egengjord)
175g mjukt osaltat smör
75g florsocker
Vispa smöret ca 10 min, sikta ner florsockret och vispa ca 20 min till. Lägg i vaniljkrämen och vispa ca 5 min. Fördela krämen mellan bottnarna och ställ kallt. Dekorera ev med lite hackade nötter och cappuccinoströssel eller riven choklad. Ställ fram gärna minst 10 min innan servering.
Önskar dig en fin dag!
Kram, Sanja