torsdag 2 oktober 2014

Rabarber & jordgubbspaj

Nu äntligen bubblar rabarberna upp i rabatten, som jag har längtat! Visst kan man köpa i affären men det är ju inte alls samma känsla som att äta av sina egna :)
I förra vecka gjorde jag denna rabarberpaj med jordgubbar med köpta rabarber, kunde inte hålla mig längre! Om bara ett par dagar eller tre kommer jag att göra den igen och då på mina egna. Jippiii! :)
Rabarber och jordgubbar är ju som känt en väldigt fin kombination, sen tycker jag att det är gott med något nötaktigt till det och i detta fall blev det mandel. Väldigt gott! Tål man inte mandel kan man ju ersätta den med kokos eller något annat eller så ersätter man den inte alls... Givetvis serverar jag min till hemmagjord vaniljsås, mums mums mums! Receptet på denna vaniljsås är hämtat från Tommy Myllymäki men jag har minskat på mängden socker då jag inte vill ha den toksöt!
Varsågoda, här kommer receptet.
Rabarber och jordgubbspaj
300g rabarber (rensade & skalade)
200g jordgubbar
3/4 dl socker
1/2 msk potatismjöl

175g smör normalsaltat (tärnat)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1/4-1/2 dl muscovadosocker
ca 1/2 dl mandelspån
Sätt ugnen på 225 grader. Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Vänd runt dem i sockret och potatismjölet. Lägg i en paj eller ugnsform.
Lägg smör, vetemjöl, havregryn och socker i en bunke och krama ihop den till en deg. Smula den över frukten, strö över lite muscovadosocker och mandelspån. Grädda i ca 20 min

Vaniljsås
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 dl socker
1 vaniljstång
5 gulor
Skrapa ur vaniljstången och koka upp den tillsammans men mjölk, socker och grädde. Dra det åt sidan och vispa försiktigt ner lätt uppvispade gulor. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda en stund. ställ åt sidan och låt svalna.
Ha en bra dag!
Kram, Sanja

2 kommentarer: