tisdag 12 juni 2012

Söt marängtårta med syrliga hallon

Jag tänker inte skriva massa konstigheter utan ger mig istället direkt på receptet till denna makalöst goda tårta!
Receptet räcker till ca 12-14 bitar
Marängbottnar
4 vitor
3 dl socker 
några droppar ättika
3 dl rice crisp
Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret + ättikan.
Vispa några minuter & häll i rice crisp & blanda samman med marängen.
Fördela smeten i 2 st springformar á 25 cm eller gör 2 st rundlar på bakpapper som du lägger på en vanlig plåt.
Grädda bottnarna i 125 grader i ca 65 min.
Låt svalna.
Sjuden smörkräm
1 dl socker
1 dl grädde
125 g smör 
4 gulor
1 msk vetemjöl
Lägg allt i en kastrull & ställ plattan på något varmare än medel.
Rör försiktigt hela tiden tills krämen börjar tjockna något, då kan du börja röra lite kraftigare i den.
Låt några bubblor komma men den skall inte "stormkoka".
Skulle det vara så att krämen skär sig så få ingen panik för det!
Ställ bara kastrullen i ett kallt vattenbad (som du med fördel kan förbereda i förebyggande syfte =) & vispa kraftigt tills krämen går ihop sig.
Ställ åt sidan & låt svalna. Vill du skynda på den lite så kan du ställa in den i kylen en stund.

Vispa 3 dl grädde till fast konststens.

Nu är det bara till att bygga ihop tårtan:
Marängbotten
smörkräm
grädde
ca 150 g hallon
& avsluta med den andra marängbotten.
Resultatet blir såhär:
 Denna tårta kan man med fördel bygga ihop dagen innan. Tycker personligen att den smakar ännu bättre då när den fått gotta till sig lite =)
 //Sanja

7 kommentarer:

  1. Vilken fin och god tårta! Gillar att du använt rice crisp i botten! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den är fantastiskt god,en av mina absoluta favoriter :)

      Radera
  2. Det är min (och familjens) favorittårta. Jag brukar dock när jag gör vaniljkrämen ha i rumsvarmt smör sist när krämen kokat upp och tjocknat. Då skär den sig aldrig. Ett tips bara...=) Även jättebra om man är många att göra dubbel sats och göra den på två hela plåtar. Då räcker den till många. Sen har jag krämen i mellan och grädde och frukt uppepå..blir aldrig minsta smula över när man gör den här tårtan...=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig, aldrig fått en bit över hur mkt jag än gör =) Är det så att hela inte går åt så ber gästerna om att få med sig en bit hem, men har jag riktigt tur så får jag en liiiten liten bit över till nästa dag :)

      Radera
  3. Hej fick en liknande tårta på ett kalas nyligt som blev galet god, har letat receptet och tror att det kan vara denna. Nu till några frågor: Är rice crisp det samma som rispuffar? en flingsort? Blir dom liksom lite knastriga när marängbottnen har gräddats? Kan man frysa in bottnarna?
    Om du lägger ihop tårtan dagen innan servering blir den inte hemskt mjuk då?
    Tack på förhand!
    Mvh. Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta! Vad kul att du äntligen funnit receptet, håller med om att den är fantastiskt god! ;)
      Det är inte riktigt samma sak som rispuffar utan precis som du säger så blir de lite "knastriga" & "knäckiga".
      Bottnarna har jag aldrig frusit in så jag kan inte svara dig med 100% säkerhet men jag TROR inte att de skulle bli så bra, då kondens säkert skulle bildas under upptining & förstöra marängen...
      Personligen tycker jag att tårtan blir godast om man lägger ihop den dagen innan så den får gotta till sig lite men blir inte mjuk på så sätt att tårtan skulle ses som förstörd ;)
      Önskar dig en fin sommar!
      Mvh Sanja

      Radera
    2. Tack för snabbt svar, den här tårtan kommer att bli en ny favorit i familjen, det lovar jag! =) Tack det samma // Mvh.Lotta

      Radera