torsdag 5 januari 2012

Bröllopstårta med färska rosor

Denna tårta kan man säga var en "gräddtårta" då den bestod av vaniljanslag, vaniljkräm, jordgubbsbitar samt grädde med smak av jordgubb. Den täcktes med 50/50 Marsipan & sugarpaste

Bröllopstårta i Svart, vitt & Cerise

Denna tårta var fantastiskt kul att få i uppdrag att göra! Väldigt nöjd med resultatet måste jag erkänna =) För er som inte vet eller känner igen dem så kan jag säga att Blommorna är cerisa anemoner & vita anemoner med inslag av ceris.

Kokoskaka med len smörkräm

Igår testade jag ett nytt recept på en kokoskaka (med lite egna justeringar) & det lev riktigt bra faktiskt, till & med min man som inte är speciellt förtjust i div bakverk tog 2 ggr =)
Krämen man lägger på kakan blir lite som en "pudding" & inte så "smörig" (oj, hur lät inte det då?) som vanlig smörkräm brukar vara...
Den låter säkert att vara ett mäktig & tungt bakverk men det är den faktiski inte utan tvärt om, den slinker väldigt lätt ner & hallonsåsen ger en perfekt brytning på den ändå inte alldeles för söta kakan eller tårta, kalla den vad ni vill =)  



Kakbotten
4 äggvitor
4 msk socker
1,5 msk bakpulver
85 gr kokos
2 msk vetemjöl (lite drygt går bra)
Vispa vitan hårt & tillsätt sockret lite i taget & vispa hårt (som när du gör maräng)
Blanda övriga ingredienser i en skål & tillsätt lite i taget (rör på absolut lägsta hastighet eller för hand)
Lägg i en form med bakplpapper i botten ca 22 cm & grädda i ca 30 min i 150 grader. Håll lite koll på kakan då alla ugnar är olika
Smörkräm
4 gulor
3,5 msk socker
2 msk florsocker
1 tsk vanljsocker
2 dl grädde
150 gr rumsvarmt smör el margarin
1,5 msk vetemjöl
vaniljessens

Vispa upp gulan & tillsätt sockert & vispa det poröstfluffigt & fint. Tillsätt mjölet & florsockret & blanda väl.
Vispa upp smöret med vaniljsockret.
Häll i grädden &i gulorna i en tjockbottnad kastrull & koka upp på plattan på medelvärme tills det tjocknat.
Häll i vaniljessensen & tillsätt det uppvispade smöret, vispa till en jämn smet, låt svalna & ställ kallt.
När krämen svalnat & stelnat till sig lite kan du lägga ihop kakan.
kaka, kräm & sist men inte minst visspad grädde.
Önskas lite hallonsås till så mixa bara ihop lite hallon med valfri mängd florsocker
Tex: 100 gr hallon + 2 msk florsocker




Bröllopstårta i lila & svart

bilderna på denna tårta finns ju på min Fb men jag tänkte att för er som inte har fb så kan ni ju få kika på min senaste bröllopstårta här på bloggen istället =)
Önskemålet var spritsade volanger samr div blommor som slingrade sig runt tårtan & färgerna skulle gå i lila & svart.
 Här har ni resultatet på den...

Får jag säga det själv så tycker jag faktiskt att den blev riktigt fin =)
Smakerna tårtan bestod av var
Chokladanslag, vit chokladmousse med kokos & röd vinbärsmousse samt vaniljsmörkräm & sugarpaste vanilj

Doptårta till lilla Max

Gjorde denna tårta till lilla Max på dopdagen.Smakerna på denna tårta var en chokladbotten fylld med chokladmousse & glasskräm samt hallonkompott.Önskemålet var från början grädde & hallon men då tårtan fick göras 1 dag tidigare & skulle transporteras ca 15 mil så föreslog jag glasskräm som är lite fastare i konsistensen än vad grädde är & hallokompotten så inte hallonsaften skulle rinna ut. Risken är väl att tårtan annars skulle förlora sin form & "slafsa" ihop lite vilket kanske inte hade varit så kul... Jag hoppas i alla fall att Sandra & Mattias blev nöjda med smakkombinationen & de att förstår min tanke kring tårtans "bästa"

Tartar sås

Här kommer receptet på en god "dressing" som vi nere på Balkan brukar servera till panerade rätter, fisk & kyckling, den passar utmärkt till dessa rätter det lovar jag er! Prova så får du se =)

200 g majonäs (egen el köpt)
2 st pressade vitlöksklyftor
3 st hackade saltgurkor
2 dl creme fraich
1 msk dijon senap
1 schalottenlök fint hackad
samt persilja efter smak
Blanda samtliga ingredienser & låt dra några timmar, gärna över natten så att smakerna kommer fram...

Servera till något av ovanstående eller något annat om du hellre vill det =)

Smaklig spis!

Ugnsbakad laxfilé med rödlök/Limesås & kokt potatis

Om ni gillar fisk & speciellt lax så bara ni MÅSTE prova detta, såsen gör hela rätten kan jag ju säga så snåla inte med den =)
Gör såhär:
Hacka 1 rödlök & bryn den i  lite smör på medel värme så den blir mjuk & fin.
Tillsätt ca 3 dl grädde & låt puttra ca 5 min.
Tillsätt sedan rivet skal från 1 lime & saften från 1/2 eller mer efter egen smak & tycke.
Salta & peppra & Sila sedan bort löken så det blir en len sås.
Blanda i lite hackad dill (ca 2 msk) & servera!

Av alla såser jag provat på till lax så vinner denna lätt som en plätt=)
Smaklig måltid!