fredag 8 juni 2012

Sverigebakelse

Inför nationaldagen var det åter igen dags att experimentera lite.
Jag ville ha en smakrik men inte allt för söt & mäktig bakelse,  därför valde jag en botten med smak av mandel & för att mandelsmaken inte skulle ta över allt annat bröt jag av den med ett lager skogsbärsgelé & sen spritsade jag dem med vit chokladfluff som för mig blev pricken över i:t.
Blev verkligen supergott så testa att göra dem & skriv sedan gärna vad ni tyckte om kombinationen!

 Recept till 8-10 st

Mazarinbotten 
200 gr mandelmassa
100gr smör, rumstempererat
2-3 ägg, rumstempererat (beroende på storlek)
 Riv mandelmassan och vispa i lite smör i taget.
Tillsätt därefter ägget.
Stryk ut i en mindre bakform som är klädd med papper (1,5 cm tjockt lager ungefär) eller ev i portionsringar
Bakas i 180° C, ca 25 min.
Låt svalna
  
Skogsbärsgelé
250 g skogsbär
ca 75 g socker
ca 1 tsk citronsaft
3-4 gelatinblad
Koka upp allt utom gelatinet & låt puttra 3-5 min
tillsätt gelatinet (som du blötlagt i ca 5 min) & rör om tills det smält.
Låt svalna något & kör sedan bären i en mixer några sekunder.
Häll över i en burk eller liknande åt svalna något.

Lägg på ett ca 1 cm tjockt lager med gelén på den avsvalna kakan & ställ sedan kallt.
Skär kakan i lagom stora portioner el ev tag ur dem ur ringarna

Vit chokladfluff 
3 dl grädde 
200 g vit chokladta 
Hetta upp grädden (ej koka).
Tillsätt den hackade chokladen & rör tills den smält.
ställ i kylen tills den blir riktigt kall (minst 6 h)
Vispa upp till spritsbar konsistens

Spritsa på chokladfluffet & lägg ev med på valfri  dekoration som blommor, strössel etc


Önskar er en fortsatt fin dag!
//Sanja

2 kommentarer:

  1. dem blev jättefina,åh skogsbär är ju så gotti gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Simone! Ja det är riktigt mumsigt :)

      Radera