tisdag 30 juli 2013

Somrig choklad & jordgubbstårta

Denna tårta var mitt bidrag till tårttävlingen ”Mitt kök” på Bältesspännarparken i Göteborg. En tårta för chokladälskare gjord på kladdiga chokladbottnar fylld med jordgubbs & chokladmousse samt jordgubbskompott. Tårtan är insvept i en härlig chokladfrosting & som bilden visar toppad med färska jordgubbar 

 Såhär gör du tårtan
Chokladbottnar: 
150 g smält smör 
150 g socker 
50 g brun farinsocker 
2 st ägg (stora) 
1 tsk vaniljsocker 
80 g vetemjöl 
30 g kakao 
1 krm bakpulver   
Blanda mjöl, kakao, bakpulver & vaniljsocker väl i en skål. Rör ihop det smälta smöret med sockret. Vispa i äggen & vänd mer de torra ingredienserna. Fördela smeten jämt i 3 st aluminiumformar a´ ca 17cm i diameter (det blir ca 195g i varje form). Klipp gärna ut & lägg i bakplåtspapper i formarna. Grädda i 175 grader i ca 10 min, kakorna skall vara lite lösa i mitten när de är färdiga. Låt svalna & ställ in dem i frysen. 
Jordgubbskompott:  
125 g färska eller frysta jordgubbar 
35 g socker 
1 tsk pressad citronsaft
1 st gelatinblad, blötlagt   
Hacka jordgubbarna & lägg i en kastrull tillsammans med sockret & citronsaften. Koka upp & låt puttra 3-5 min. Dra bort kastrullen från plattan & lägg i gelatinbladet. 

Chokladmousse
1 st äggvita (40g) 
1,5 msk socker 
1/2 dl grädde 
50 g mörk choklad, 70 % hackad 
1/2 dl vispad grädde 
1 1/4 st gelatinblad, blötlagda
 Koka upp grädden & lägg i den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält. Lägg i gelatinet & rör om tills det löst sig, låt svalna. Vispa grädden. Vispa vitan med sockret till ett hårt fast skum. Blanda chokladen med grädden & vänd ner i den vispade äggvitan. 

 Jordgubbsmousse:
2 dl vispad grädde 
150 g jordgubbspuré
3 msk gelésocker multi 
3 msk marsanpulver för kallvispad vaniljsås 
1 nypa bakpulver
Koka upp hälften av jordgubbspurén med sockret tills sockret löst sig. Dra bort från plattan & häll i resten av purén, låt svalna. Rör ner marsanpulvret i purén. Vispa grädden med en nypa bakpulver & vänd ner jordgubbssröran till en jämn & fluffig mousse.

Chokladfrosting: 
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker 
2 msk kakao
1 msk kallt starkt kaffe 1 pkt Philadelphia Marabou, 160 g
Vispa smöret 10-15 min. Sikta i florsockret & vispa ca 5-10 min till. Tillsätt därefter philadelphia maraboru, vispa någon minut, häll i kaffet & sikta i kakaon. Vispa ihop till en slät & fin frosting.

Bygg ihop tårtan såhär: 
Lägg en botten & lägg gärna ett dubbelvikt smörpapper (eller OH-plast) runt den så att du lättare kan bygga upp din tårta. Stryk på ett lager av kompotten, häll på chokladmoussen (känns moussen fortfarande lite för lös så ställ in tårtan i kylen ca 30 min). Lägg på nästa botten, stryk på ett lager kompott, lägg på jordgubbsmoussen & avsluta med sista botten. Låt stå i kylen gärna 2 timmar eller så... Svep in hela tårtan med chokladfrostingen & toppa med färska jordgubbar.

Låt den väl smaka!

tisdag 2 juli 2013

Kladdig chokladtårta med nougatpannacotta

Det har nog inte undgått er att jag är väldigt mycket för choklaaad & kladdkaka är bland det bästa jag vet! Nougat kommer nog på andra plats ;) Pannacotta är ju heller inte helt fel... ja ni märker säkert att jag gillar väldigt mycket... Men så tänkte jag i alla fall att "detta får vi ju ta & göra något gott av"!
Jag gjorde alltså en härligt krämig kladdkaka på mitt favoritrecept & kokade upp en ljuvlig pannacotta med smak av nougat där man anar en aaaning smak av kaffe... Mums, mums, muuums...
Här nedan följer receptet:
Kladdkaka
125g mjukt smör
100g socker
125g smält choklad 60%
100g ägg (2 st)
40g vetemjöl
1 nypa salta
Bland ingredienserna i den ordning jag skrivit dem i med en slev/slickepott, sikta ner vetemjölet. Häll smeten i en springform 18 cm i diameter & grädda i 8-10 min i 200 grader. Låt kakan svalna & ställ den i kylen (gärna frysen) några timmar.
Nougatpannacotta
425ml grädde
150g nougat
1/2tsk nescaffe
3 gelatinblad
Skär nougaten i lite mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädden & lägg i nougaten & kaffepulvret. Låt smälta samman & lägg i gelatinet. Låt nu pannacottan svalna till rumstemperatur men rör om med jämna mellanrum så att ingen hinna bildas. Ställ in i kylen ca 10 min precis så att den tjocknar en aning. Dra bort bakplåtspappret från kakan & lägg upp den på ett fat. Sätt ringen från springformen som ett skydd runt kakan, gärna med en plastfilm på insidan & slå över pannacottan. Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, gärna över natten. Ta bort formen & plasten från tårtan & dekorera med t ex hackade hasselnötter & hyvlad dubbelnougat!


Ha en bra dag!

torsdag 13 juni 2013

Havrekakor med choklad & valnötter

Finns inte så mycket att säga om dessa kakor förutom att det var en rykande åtgång på dem. Hårda på utsidan & något mjuka under det hårda skalet ;)
Jag valde att använda mig av valnötter då jag tycker att det är fantastiskt gott i kombination med choklad men föredrar du någon annan nöt så går ju det givetvis hur bra som helst!
Till ca 24 kakor behöver du:
125g rumsvarmt smör
180g ljust muscovadosocker
120g havregryn
130g vetemjöl
1/2tsk bakpulver
1/2tsk bikarbonat
1/2tsk vaniljpulver
65g ägg (eller 1 stort)
100g choklad 60-70%
100g valnötter (eller annan nöt)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen & nötterna. Vispa socker & smör till en krämig massa. Blanda samman de torra ingredienserna & tillsätt dem i smöret tillsammans med ägget. Vispa ihop (använd gärna en matberedare om du har en sådan) till en deg. Tillsätt nötter & choklad & blanda tills allt blir någorlunda jämt fördelat. Rulla 24 bollar & lägg dem ganska glest på plåtar klädda med bakpapper (jag brukar lägga 12 st på varje plåt) & grädda i ca 15 min. Låt svalna & ringla smält choklad över dem.
Nästan lite busigt enkelt va ;)


Önskar dig en riktigt fin dag!
Kram

tisdag 11 juni 2013

Sommartårta med rabarber & jordgubbar

Då jag hade lite rabarbercurd över ville jag hitta på något gott med denna för att slippa slänga den...
Jag gjorde då en härlig marängbotten, spröd på utsidan & alldeles mjuk inuti. Jag gjorde en rabarbergrädde som jag lade över marängen & så toppade jag med färska gubbar & spån av vit choklad.
Mumma säger jag bara, det blev sagolikt gott!
En perfekt "snabbfika" att bjuda på & enligt mig en klockren midsommartårta!
Här nedan följer receptet.
Marängbotten:
140g äggvita
270g socker
1krm ättika
5g maizena
Rita en cirkel på ca 25cm i diameter på ett bakpapper. Sätt ugnen på 150 grader
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret & ättikan. Vispa tills du fått en fast blank maräng. Sikta ner maizenan & vänd runt så att den fördelas jämnt i smeten.
Smeta ut marängen på bakpappret i cirkeln & grädda i ca 15 min. Sänk värmen till 100 grader & grädda i ca 30 min till. Stäng sedan av ugnen & låt stå i 5-10 min innan du tar ut den.

Rabarbercurd:
200g rabarber (gärna den röda delen för färgens skull)
95g socker
1/2 citron (saften)
1msk rödbetssaft (ev för lite extra röd färg)
2 ägg
1tsk maizena
1krm rabarberessens
25g smör

Skär rabarbern i mindre bitar & koka den i ca 5 min med citron, rödbetssaft & socker. Mixa till en puré & slå över i en kastrull. Vispa samman ägg & maizena & essens, tillsätt under lättsam vispning ner i rabarberpurén. Lägg i smöret skuret i bitar & låt koka upp. Låt småputtra i några minuter tills curden tjocknat.
Häll över i en burk & låt gärna svalna innan du ställer in den i kylen.

Dessa 2 momenten kan med fördel göras dagen innan!

Rabarbergrädde:
3 dl vispgrädde
250g rabarbercurd
Vispa samman till lagom fast konsistens.

Bred grädden över marängen & lägg på färska jordgubbar (ca 500g). Ta en bit vit choklad & hyvla med potatisskalaren direkt på tårtan.
Nu är detta underbara bakverk klart fär att avnjutas!
 
Låt den väl smaka & Trevlig sommar på er alla!!!

söndag 19 maj 2013

Doptårta till Teodora

Jag tänker inte skriva speciellt mycket om denna tårta utan bilderna får tala för sig.
Tårtan är gjord med massa kärlek & omsorg vilket jag hoppas syns :)
Den består av en vaniljbotten som är fylld med vanilj & mörk chokladmousse varvat med jordgubbskompott. Den är spacklad med vaniljsmörkräm & täckt med marsipan.
Alla dekorationer är gjorda i flowerpaste förutom bebisen & nallen som är gjorda i modellingpaste.
Tårtan var minst lika god som den var fin... om man skall lita på gästerna, men det får vi allt göra tycker jag ;)
Alla utstickare jag använt mig av till blommorna kan du köpa här på "Roligare bakning"





Önskar dig en fortsatt bra dag!

lördag 18 maj 2013

Himmelska kokosklossar (Čupavci)



Detta bakverk är ett av mina absoluta favoriter ända sedan jag var barn! En kaka med smak av choklad & kokos, varken för söt eller mastig, perfekt till kalaset då vanligtvis flera bakverk serveras! 
Receptet räcker till ganska många säg runt 35 bitar, bror ju givetvis på hur stora du skär dem men jag brukar försöka att få ut så bitarna blir lika breda som höga, alltså klossliknande bitar.


Kaka
3 ägg
150g socker
125ml vegetabilisk olja
280g vetemjöl
½ tsk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver

1dl mjölk

Blanda samman vetemjöl & bakpulver. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Tillsätt olja & därefter gulorna en i taget, blanda väl. Vänd ner mjölet växelvis med mjölken, börja & sluta med mjölet. Klä en  ca 24 x 34 cm form med bakplåtspapper, grädda i 175 ° C ca 20 minuter. Låt svalna
Chokladsoppa
125g smör
200ml grädde
100g choklad 60-70%
100g socker
200ml mjölk
+ ca 300g kokos att rulla kakorna i


Smält samman smör, grädde och socker. Tillsätt chokladen och rör tills det har smält. Häll i mjölken och blanda väl. Häll blandningen i en liten kastrull eller skål i syfte att uppnå ett djup lämpligt för doppning. Låt gärna svalna något innan doppning. Skär kakan i små klossliknande bitar & doppa i chokladsoppan ca 3-5sek med hjälp av en gaffel som du lite lätt sticker ner i kakan, rulla den därefter i kokos & lägg upp på ett fat. Nu är denna underbara kaka klar att avnjutas!


Önskar dig en riktigt härlig dag!

tisdag 7 maj 2013

Morotskaka med det "lilla extra"

Morotskakor finns det förmodligen 100 olika recept på om det ens stoppar...
Själv tycker jag att det är galet gott, vilket jag tydligen är långt ifrån ensam om & jag ville få till en morotskaka med det lilla "extra"! Jag klurade ett tag på ett recept ett tag, tänkte fram & tillbaka & till slut kom jag fram till detta vilket jag blev såååå stolt över! Den blev verkligen SÅ jäkla god! Det är ju lite fler moment än i den "vanliga" morotskakan men provar ni detta recept så ha jag svårt att tro att ni inte skulle gilla det, helt ärligt alltså.
Receptet på min morotskak följer här nedan:
150g farin socker
170g socker
4 stora ägg (250g)
250g rivna morötter
250g smält smör
 240g vetemjöl
1tsk mald kardemumma( lite drygt)
1,5tsk bikarbonat
1/2tsk vaniljpulver
 ca 50g hackade pecan el valnötter (jag tog pecan)

Vispas socker, farinsocker & ägg så det blir ljust & fluffigt. Tillsätt sedan det smälta smöret, blanda & häll i de rivna morötterna. Blanda samman alla torra ingredienser & vänd ner lite i taget i äggsmeten. Blanda väl & vänd sedan ner nötterna.
Häll smeten i en form ca 20*30 cm. Grädda i 175 grader i ca 25 min. Låt svalna

Frosting
100g brynt smör 
 200g florsocker 
200g philadelphia 
Vispa det brynta smöret som först fått stelna i kylskåp & sedan blivit rumsvarmt.
Vispa det fluffigt ca 10 min. Sikta ner i florsockret & vispa ca 5-10 min till.
Vispa ner philadelphian till en jämn & fin frosting.
Bred frostingen på den kalla kakan & strö över riven kokos.
Klart!



Jag hoppas att ni gillar receptet!
Kram kram