lördag 18 maj 2013

Himmelska kokosklossar (Čupavci)



Detta bakverk är ett av mina absoluta favoriter ända sedan jag var barn! En kaka med smak av choklad & kokos, varken för söt eller mastig, perfekt till kalaset då vanligtvis flera bakverk serveras! 
Receptet räcker till ganska många säg runt 35 bitar, bror ju givetvis på hur stora du skär dem men jag brukar försöka att få ut så bitarna blir lika breda som höga, alltså klossliknande bitar.


Kaka
3 ägg
150g socker
125ml vegetabilisk olja
280g vetemjöl
½ tsk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver

1dl mjölk

Blanda samman vetemjöl & bakpulver. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Tillsätt olja & därefter gulorna en i taget, blanda väl. Vänd ner mjölet växelvis med mjölken, börja & sluta med mjölet. Klä en  ca 24 x 34 cm form med bakplåtspapper, grädda i 175 ° C ca 20 minuter. Låt svalna
Chokladsoppa
125g smör
200ml grädde
100g choklad 60-70%
100g socker
200ml mjölk
+ ca 300g kokos att rulla kakorna i


Smält samman smör, grädde och socker. Tillsätt chokladen och rör tills det har smält. Häll i mjölken och blanda väl. Häll blandningen i en liten kastrull eller skål i syfte att uppnå ett djup lämpligt för doppning. Låt gärna svalna något innan doppning. Skär kakan i små klossliknande bitar & doppa i chokladsoppan ca 3-5sek med hjälp av en gaffel som du lite lätt sticker ner i kakan, rulla den därefter i kokos & lägg upp på ett fat. Nu är denna underbara kaka klar att avnjutas!


Önskar dig en riktigt härlig dag!

3 kommentarer:

  1. Åh vad gott det ser ut :)
    vegetabilisk olja vad har du då? rapsolja?
    Fanns inget att man kunde ta på mail. Hoppas att du svarar så kan jag läsa svaret på detta kommentar fältet :)

    Ha en trevlig dag mvh therese lindfors

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack de är fantastiskt goda! :)
      Rapsolja går bra & solros lika så...
      Önskar dig en fin fortsättning på vecka!

      Mvh, Sanja

      Radera
    2. Tack så mycket :)
      Detsamma till dig

      mvh therese lindfors

      Radera