söndag 15 december 2013

Raffaello de luxe

Jag verkligen älskar raffaello, ligger på min topp 10 lista helt klart! Verkligen njuuuter av den tydliga kokossmaken som får sällskap av vit choklad. Jag har ju redan ett recept på dessa i ett av mina första inlägg här på bloggen tror jag att det var. De innehåller skummjölkspulver vilket jag inte tycker är superduper gott om jag säger så, speciellt inte om det blir så mycket så att man känner smaken av den. Visst tycker jag att det tidigare receptet är gott & helt ok, men nu efter att jag har testat mig fram till detta recept så skulle jag ju välja dessa utan att tveka :) Krämiga inuti med ett lite småkrispigt yttre följt av smält vit choklad. Mums mums!
Receptet följer här nedan:

Ca 40 st
100 g kondenserad mjölk (sötad)
100 g osaltat smör
100 g kokos
100 g philadelphia
ca 30 g ljus sirap
ca 40 st hela mandlar eller hasselnötter

50 g rice krisp
300 g vit choklad
200 g kokos

Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull på låg värme. När smöret smält dra bort kastrulle från plattan & låt svalna något. Rör ihop osten & sirapen till en jämn kräm. Häll kokosen i "smörmjölken" & rör om så den fördelas jämnt. Tillsätt ostkrämen & blanda väl. Ställ nu in i kylen tills massan sätter sig tillräckligt för att du skall kunna rulla bollar med den 1-2 timmar. Vill du skynda på det lite kan du ställa in den i frysen i ca 30-45 min, det gjorde jag. Under tiden kan du rosta mandeln/nötterna lite i en stekpanna.


Krossar lite rice krisp & lägg den i en liten skål eller på ett fat, du skall rulla kulorna i detta. Gör små bollar av massan, gör inte för stora för de blir betydligt större när de är färdiga! Tänk dig något i forn med en tuggummikula, du vet de som finns att köpa i automater, fast inte den stora sorten då :) Du stoppar i alla fall i en mandel/nöt i varje liten kula & rullar i rice krisp smulorna. Lägg på ett fat & ställ in dem i kylen ca 30 min. Smält nu chokladen under vattenbad eller i mikron men var försiktig med mikron för vit choklad är betydligt känsligare än t.ex. mörk. Doppa bollarna i chokladen & rulla direkt i kokos. Kyl minst 1 timme, gärna över natten. Ja svårare än såhär var det inte ;)


Kommentera gärna receptet här nedan.
Önskar dig en bra dag!
Kram, Sanja

13 kommentarer:

  1. Så gott det såg ut... Måste jag pröva! /marie-louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tycker jag att du skall Marielouise! Dessa är perfekta att ha på "Julgottebordet" ;)

      Radera
  2. Så gott! Älskar också Rafaello, så måste prova att göra dessa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Kristin! :)
      Önskar dig en God jul!

      Radera
  3. Är den kondenserade mjölken "kokt" eller naturell?
    Anita B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita! Det skall inte vara karamelliserad mjölk utan sötad kondenserad... Den skall alltså inte kokas först!
      Det finns ju 3 sorters kon. mjölk: Osötad, sötad & karamelliserad. Det skall alltså vara SÖTAD :)

      Radera
  4. Jag ska testa dessa i kväll! :)
    / Jojo

    SvaraRadera
  5. Mmm, vad goda dessa verkar. Har också gjort Rafaelo på skummjölk. Ska testa enl. recept ovan. Dottern kommer älska dem! MVH, Dragica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Dragica! Jag tror faktiskt ocks att din dotter kommer att älska dem ;) De är jättegoda!!
      Lycka till, kram Sanja

      Radera
  6. Har nu bakat dom här och tycker dom var jättegoda,men skulle vilja ha dom lite mer krämiga MVH Michel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Michel! Testa med att minska något på mängden kokos nästa gång så kanske du blir mera nöjd! :)
      Mvh, Sanja

      Radera
  7. Dessa måste jag absolut testa att göra, tack för tipset 😃

    SvaraRadera
  8. Kan man byta ut kokos mot nötter eller choklad, kanske
    mjuk kola
    Mvh Lena

    SvaraRadera