måndag 20 augusti 2012

Mumsig choklad & jordgubbstårta

I  midsommar så var vi hembjudna till ett par vänner &
heeelt  plötsligt fick jag en bra ursäkt till att få baka vilket jag givetvis tycker är fantastiskt trevligt!
Jag visste att de båda gillade choklad (vilket inte direkt gjorde mig ledsen då det även är min favorit ;) men eftersom det ändå var midsommar så ville jag gärna få med jordgubbarna också, det är ju ändå nästan ett måste på midsommar, jordgubbarna alltså :)
Jag bestämde mig för att göra en riktigt chokladig botten & en härligt fluffig chokladfyllning i kombination med en jordgubbsmousse & ett lager mosade jordgubbar & för att få den ännu mera chokladig så gjorde jag en makalöst god chokladfrosting gjord bland annat på philadelphia marabou som jag svepte in tårtan med. Philadelphia marabou köpte jag på NETTO där de sålde den under en begränsad period tidigare i somras.
Toppade tårtan gjorde jag med färska svenska jordgubbar!
  Inspirationen till receptet på denna härliga chokladbotten som för övrigt är en "devil´s food cake" hittade jag på någon svensk bakblogg där några få ändringar har gjorts  men kan dessvärre inte komma på vilken det var...

Chokladbotten
140 g rumsvarmt smör
250 g socker
165 g ägg
45 g kakao
3 dl vetemjöl
1/4 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat
knappt 1/2 tsk salt
1,25 dl filmjölk
1,25 dl kaffe + 60 g mörk choklad (smälts i kaffet)
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper (22 cm i diam).
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljpulver, salt & bikarbonat väl i en skål.
Vispa smör & socker poröst. Tillsätt lite ägg i taget & vispa en minut eller så.
Sikta ner de torra ingredienserna växelvis med kaffet, chokladen & filmjölken & rör om tills du fått en jämn smet. Häll smeten i formen & grädda i ca 175 grader i 50 min.
Ta ut kakan & låt den svalna.
Chokladfrosting
150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
320 g Philadelphia marabou
1 msk kallt starkt kaffe
4 msk kakao
Vispa smöret ca 10 min. Sikata i florsockret & vispa ca 5 min till. Tillsätt därefter philadelphia maraboru, vispa ca 1 min, häll i kaffet & sikta i kakaon. Vispa ihop till en slät & fin frosting.
Frostingen gör jag precis innan jag skall "slå in" tårtan i den då jag vill ha den mjuk & smidig (det blir lättare att bre på frostingen då) & inte "kylskåpshård".
Chokladfluff
4 dl grädde
100 g mörk choklad 70%
1 msk florsocker
1 stor nypa bakpulver
Sjud upp (EJ KOKA) hälften av grädden & tillsätt chokladen. Rör om tills allt smällt samman. Tillsätt resten av grädden, rör om & låt kallna i kylen i gärna minst 4 timmar.
Lägg i bakpulver & florsocker & vispa upp till ett fint fluff.
Jordgubbsmousse
1 påse Dr oetkers jordgubbsmousse
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispad grädde
2 msk marsanpulver
Vispa påsens innehåll med mjölken tills det tjocknar. Vispa i marsanpulvret & tillsätt sen den vispade grädden.
Sockerlag
1/2 dl vatten
1/4 dl socker
1/2 tsk frystorkat kaffe
Koka upp i kastrull tills sockret smällt.
Du behöver också
ca 200 g frysta jordgubbar som du tinar & mosar med en gaffel.
ca 250 g färska jordgubbar att dekorera med
ca 100 g smält mörk choklad att toppa med
Montering
Dela kakan i 3 delar. Lägg första botten på ett fat & fördela de mosade jordgubbarna över den & lägg på jordgubbsmoussen. Lägg på nästa botten, ringla över sockerlagen (jag brukar hälla ppå lite lagom mkt av den:) & fyll sedan på med chokladfluffet. Lägg på den sista botten & fick du över lite av sockerlagen så kan du ringla över den nu om du vill.
Svep in i plastfolie (om du inte monterat den med hjälp av en springform) & ställ in i kylen några timmar el över natten.
Bred på ett härligt tjockt lager av chokladfrostingen & dekorera med skivade färska jordgubbar & smält choklad.
 Nu är det bara till att mumsa!
Kram Sanja

14 kommentarer:

  1. åh så god den ser ut,är oxå choklad älskare så den skulle verkligen falla mig i smaken,åh vem gillar inte jordgubbar,mums speciellt på sommar,så söta o goa.
    super super fin tårta.visst är den go den där philadelphia marabou,köpte oxå sån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Simone! Jag måste nog erkänna att detta är bland det godaste jag gjort & då skojar jag faktiskt inte :) Oootroligt mumsig var den & ja, den maraboun är riktigt bra, tur att jag laddade frysen med ett gäng :)

      Radera
  2. Wow, en riktigt skapelse med många olika lager! Ser helt underbar ut!

    SvaraRadera
  3. Så god den ser ut att vara med all choklad och jordgubbar =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Hanna! Kan säga att den blev väldigt väldigt uppskattad :)

      Radera
  4. Wow vilken fin tårta! Och jättegod låter den också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Johanna! Jo den var jääättegod ;)

      Radera
  5. Mums, vilken god tårta detta ser ut att vara... philadelphia marabou missade jag helt tyvärr, attans också! Vi får hoppas att det kommer tillbaks i sortimentet igen... för det säljs väl inte längre förmodar jag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy!
      Det var ju NETTO som hade en kampanj på den för ett tag sedan så nej den finns inte att få tag på just NU men jag kan nästan lova dig att den kommer att komma igen ;)

      Radera
    2. Det finns Philadelphia i de flesta affärer nu, bland annat Coop och Ica. Kan finnas på Willys också :)

      Radera
    3. Jajamänsan Emma det stämmer bra det! Ända sedan i höstas finns de i de flesta matvarubutiker vilket jag tycker är alldeles underbart! :)

      Radera
  6. Hej!
    Hur gjorde du dem "chokladkulorna" runt tårtan?

    Det var trevligt att hitta hit, jättefin blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Dem spritsade jag med en "rundtyll"!

      Tack snälla, det var kul att höra!

      Radera