söndag 19 maj 2013

Doptårta till Teodora

Jag tänker inte skriva speciellt mycket om denna tårta utan bilderna får tala för sig.
Tårtan är gjord med massa kärlek & omsorg vilket jag hoppas syns :)
Den består av en vaniljbotten som är fylld med vanilj & mörk chokladmousse varvat med jordgubbskompott. Den är spacklad med vaniljsmörkräm & täckt med marsipan.
Alla dekorationer är gjorda i flowerpaste förutom bebisen & nallen som är gjorda i modellingpaste.
Tårtan var minst lika god som den var fin... om man skall lita på gästerna, men det får vi allt göra tycker jag ;)
Alla utstickare jag använt mig av till blommorna kan du köpa här på "Roligare bakning"





Önskar dig en fortsatt bra dag!

lördag 18 maj 2013

Himmelska kokosklossar (Čupavci)



Detta bakverk är ett av mina absoluta favoriter ända sedan jag var barn! En kaka med smak av choklad & kokos, varken för söt eller mastig, perfekt till kalaset då vanligtvis flera bakverk serveras! 
Receptet räcker till ganska många säg runt 35 bitar, bror ju givetvis på hur stora du skär dem men jag brukar försöka att få ut så bitarna blir lika breda som höga, alltså klossliknande bitar.


Kaka
3 ägg
150g socker
125ml vegetabilisk olja
280g vetemjöl
½ tsk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver

1dl mjölk

Blanda samman vetemjöl & bakpulver. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Tillsätt olja & därefter gulorna en i taget, blanda väl. Vänd ner mjölet växelvis med mjölken, börja & sluta med mjölet. Klä en  ca 24 x 34 cm form med bakplåtspapper, grädda i 175 ° C ca 20 minuter. Låt svalna
Chokladsoppa
125g smör
200ml grädde
100g choklad 60-70%
100g socker
200ml mjölk
+ ca 300g kokos att rulla kakorna i


Smält samman smör, grädde och socker. Tillsätt chokladen och rör tills det har smält. Häll i mjölken och blanda väl. Häll blandningen i en liten kastrull eller skål i syfte att uppnå ett djup lämpligt för doppning. Låt gärna svalna något innan doppning. Skär kakan i små klossliknande bitar & doppa i chokladsoppan ca 3-5sek med hjälp av en gaffel som du lite lätt sticker ner i kakan, rulla den därefter i kokos & lägg upp på ett fat. Nu är denna underbara kaka klar att avnjutas!


Önskar dig en riktigt härlig dag!

tisdag 7 maj 2013

Morotskaka med det "lilla extra"

Morotskakor finns det förmodligen 100 olika recept på om det ens stoppar...
Själv tycker jag att det är galet gott, vilket jag tydligen är långt ifrån ensam om & jag ville få till en morotskaka med det lilla "extra"! Jag klurade ett tag på ett recept ett tag, tänkte fram & tillbaka & till slut kom jag fram till detta vilket jag blev såååå stolt över! Den blev verkligen SÅ jäkla god! Det är ju lite fler moment än i den "vanliga" morotskakan men provar ni detta recept så ha jag svårt att tro att ni inte skulle gilla det, helt ärligt alltså.
Receptet på min morotskak följer här nedan:
150g farin socker
170g socker
4 stora ägg (250g)
250g rivna morötter
250g smält smör
 240g vetemjöl
1tsk mald kardemumma( lite drygt)
1,5tsk bikarbonat
1/2tsk vaniljpulver
 ca 50g hackade pecan el valnötter (jag tog pecan)

Vispas socker, farinsocker & ägg så det blir ljust & fluffigt. Tillsätt sedan det smälta smöret, blanda & häll i de rivna morötterna. Blanda samman alla torra ingredienser & vänd ner lite i taget i äggsmeten. Blanda väl & vänd sedan ner nötterna.
Häll smeten i en form ca 20*30 cm. Grädda i 175 grader i ca 25 min. Låt svalna

Frosting
100g brynt smör 
 200g florsocker 
200g philadelphia 
Vispa det brynta smöret som först fått stelna i kylskåp & sedan blivit rumsvarmt.
Vispa det fluffigt ca 10 min. Sikta ner i florsockret & vispa ca 5-10 min till.
Vispa ner philadelphian till en jämn & fin frosting.
Bred frostingen på den kalla kakan & strö över riven kokos.
Klart!



Jag hoppas att ni gillar receptet!
Kram kram